De woningnood is hoog en daar hebben ook buitenlandse studenten onder te lijden. De hotline van de LSVb is de afgelopen anderhalf jaar 658 keer benaderd, meldt de vakbond in een beknopt rapport.

De meest gehoorde klacht: de studenten kunnen geen woonruimte vinden. Soms lijken ze kansloos op de woningmarkt. Ze horen niets als ze op een advertentie reageren of er staat zelfs expliciet ‘no internationals’ in de wervingstekst. 70 procent van de klachten gaat over het niet kunnen vinden van woonruimte. Die klachten komen vooral uit Leiden, Den Haag en Rotterdam.

Misbruik

Slechte verhuurders maken misbruik van de situatie, stelt voorzitter Ama Boahene. Ze vragen te veel huur en weigeren soms reparaties uit te voeren. Ze dreigen zelfs met uitzetting als huurders er iets van zeggen. In het ergste geval worden woningzoekers ronduit opgelicht. Dan betalen ze geld voor de bezichtiging van een kamer die helemaal niet bestaat.

De vakbond heeft vier studenten nader geïnterviewd over hun ervaringen. Ze zijn verbaasd dat hun onderwijsinstelling hen niet kan helpen en zelf geen kamers voor internationale studenten aanbiedt.

Nieuwe meldingen

De telling van de LSVb beslaat anderhalf jaar en loopt tot 25 augustus 2021. Daardoor zit de start van het collegejaar er maar één keer in, laat de vakbond weten. In september zijn nog veel nieuwe meldingen binnengekomen, maar die staan in het rapport van volgend jaar.