Bron: youtu.be

Hester Oerlemans staat voor haar nieuwe kunstwerk op de traptreden van de Erasmus Plaza. ‘Online’ is de titel van de installatie die zij als eerbetoon maakte voor zowel docenten als studenten van de EUR. De titel verwijst naar het noodzakelijke online onderwijs tijdens de coronacrisis.

“Toen ik de opdracht kreeg, dacht ik na: wat betekent online onderwijs?”, vertelt Oerlemans. “Dat is eigenlijk dat we via iconen in de virtuele wereld met elkaar communiceren.” Je gebruikt dus iconen om iets aan te geven: je klikt bijvoorbeeld op het icoon van een hand als je iets wil zeggen, of je klikt op het icoon van een doorgestreepte microfoon als je niets te zeggen hebt.

Favoriet

Zo heeft Oerlemans 95 iconen gekozen die als communicatiemiddel dienen in de virtuele wereld. “Dit is misschien mijn favoriet”, zegt Oerlemans. Zij wijst naar een icoon van een boek. “Want dat is waar ik mee begonnen ben, om iets te leren. Het leren lezen. En als we dat  niet hadden, dan was de rest misschien nooit tot stand gekomen.”

Het icoon met een doorgestreept oog vindt Oerlemans ook heel mooi. “Mijn eerste idee is om mijn werk een tekstwerk te maken. ‘Kan je me horen? Zie je mij?’,  dat zijn vragen die we heel vaak stellen voordat we een online vergadering beginnen. Het is altijd even checken voordat je met elkaar communiceert. Het is eigenlijk heel akelig dat je een streep door het oog doet, maar in dit geval is dit een directe manier om te zeggen: ik zie je niet.”

Zo heeft volgens Oerlemans elk icoon z’n eigen betekenis. “Die je natuurlijk op  verschillende manieren kan uitleggen.”