“Exact hier hebben de Pilgrim Fathers rondgelopen”, zegt bestuurskundige en havenexpert Harry Geerlings, een van de organisatoren van de essaywedstrijd. Hij staat voor de Pelgrimvaderskerk in Historisch Delfshaven. Op de stoep staan twee paar voetstappen in de grond gebeiteld.

Bedanken voor de oogst

De Pilgrim Fathers legden nieuwe banden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Tijdens de eerste, strenge winter die ze in Amerika verbleven,, stierf  meer dan de helft van deze Pilgrim Fathers. Maar de tradities die zij stichtten leven nog steeds voort. Dit jaar is het exact 400 jaar geleden is dat de Pilgrim Fathers voor het eerst Thanksgiving vierden, een feest waarbij bedankt werd voor de oogst.

Delfshaven ziet er nog precies uit als in 1620. De Pilgrim Fathers belandden in Rotterdam door hun vlucht vanuit Engeland naar Leiden. In Engeland waren ze niet meer veilig omdat ze het niet eens waren met de Anglicaanse kerk. Ze waren van plan in Leiden een nieuw leven te beginnen, maar ook daar voelden ze zich niet thuis. Ze besloten naar Amerika te vertrekken. Het schip waarmee de Pilgrim Fathers naar Amerika gereisd zijn, de Mayflower, lag in de ‘haven van Delft’. In de Pelgrimvaderskerk staat een miniatuurversie van dit schip, naast de kerkklok die geluid werd toen de Mayflower vertrok. En als je om je heen kijkt zie je nog meer verwijzingen naar deze groep, zoals de stadsbrouwerij naast de kerk die ook naar hen is vernoemd.

Globalisering

“Het is ontzettend bijzonder dat de traditie van Thanksgiving nog steeds zo actief gevierd wordt. Vanuit de Pelgrimvaderskerk kwam het idee om iets met dit 400-jarige jubileum te doen. Toen is de universiteit hierover benaderd en zo is de bal gaan rollen”, legt Geerlings het ontstaan van de essaywedstrijd uit. “De Pilgrim Fathers hebben de eerste stappen richting globalisering gezet, ze hebben Nederland en Amerika met elkaar verbonden. Wij dachten toen: als je zoiets wil vieren moet je de studenten daar bij betrekken, de toekomst ligt immers bij hen. Het is een heel mooi idee om studenten van al die verschillende studies te laten nadenken over de vraag hoe hun vak zich zal ontwikkelen. En ook: hoe ziet de toekomst van de globalisering eruit als we zouden leren van 400 jaar Pilgrim Fathers Amerika? Globalisering heeft mooie in minder mooie kanten, het essay moet dus ingaan op de inhoud van jouw vak en hoe globalisering jouw vakgebied zal gaan beïnvloeden. Alle soorten disciplines spelen een rol bij deze vragen.”

Harry Geerlings in de Pelgrimvaderskerk
Beeld door: Sanne van der Most

Schilderij in het Capitool

De essaywedstrijd wordt georganiseerd door de EUR in samenwerking met de universiteiten van Leiden, Delft en Harvard. Deze universiteiten zijn gevraagd omdat de Pilgrim Fathers de weg vanuit Engeland naar Delfshaven aflegden via Leiden en Delft en na de oversteek aankwamen in Massachusetts in de VS. “Het is ontzettend leuk dat Harvard ook meedoet, die universiteit ligt namelijk dicht in de buurt van de plaats waar ze aan zijn gekomen. De Pilgrim Fathers zijn erg bekend in Amerika, het schilderij van hun vertrek vanuit Delfshaven hangt zelfs in het Capitool”, zegt Geerlings. “We zijn heel benieuwd wat voor mooie essays we van die kant binnen krijgen.”

Studenten worden uitgenodigd om hun visie op de uitdagingen van de toekomst te delen in een kritisch, Engelstalig essay van maximaal 1000 woorden. Als alle essays ingeleverd en beoordeeld zijn, worden de tien beste Nederlandse essayschrijvers uitgenodigd in de Pelgrimvaderskerk voor de slotceremonie op 25 november. De Nederlandse winnaar mag op culturele reis naar Harvard, Massachusetts, en de Amerikaanse winnaar mag naar Nederland.

Lees 2 reacties