Het is 5 uur ‘s ochtends als masterstudent Shellan Saling haar ogen opendoet. Zij vindt het niet erg om zo vroeg op te staan en met de trein richting Schiphol te vertrekken. “Ik ga een nieuwe student ophalen”, vertelt ze in een vlog. Het ISS heeft een ophaalservice. Studenten van het instituut in Den Haag verwelkomen hun nieuwe medestudenten persoonlijk op Schiphol. “Ik ben wat ze noemen een ‘old batch’, dus ik studeer hier sinds vorig jaar”, licht Shellan toe. “Old-batch-studenten helpen de new-batch, onder andere door ze op te halen wanneer ze aankomen op Schiphol.”
Wanneer Shellan op Schiphol aangekomen is, staat Pía Cisternas al te wachten in de aankomsthal. Pía gaat Agrarian, Food en Environmental Studies volgen en is heel blij dat Shellan haar komt ophalen. “Vooral voor mijn moeder is het een heel fijn idee dat iemand mij een beetje begeleidt in een ver vreemd land”, zegt ze.
[tekst gaat door onder de vlog]
Quarantaineplicht
Vanuit Schiphol gaan Shellan en Pía richting het ISS. De trap op, linksaf en daar vind je de verborgen schat van het gebouw: de Butterfly Bar. Dé ontmoetingsplek voor ISS-studenten, maar tijdens de coronacrisis is het vooral de ‘keuken’ van eigenaresse Sandy Kamerling en alumna María Angélica Nieto.
Voor de internationale studenten die net zijn aangekomen in Den Haag, is Sandy Kamerling een reddende engel. Die studenten moeten vijf tot tien dagen in quarantaine, dus zij en haar team bereiden tijdens de quarantaine het ontbijt en de lunch, om zo de nieuwe studenten te ontlasten.
[tekst gaat door onder de video]
Beneden in de hal vertelt Sandy hoe de nieuwe studenten door de grote deur de hal binnenkomen, waar ze meteen verwelkomd worden met een tas vol boodschappen. “Die tassen zijn ook nog eens herbruikbaar als wasmand”, vertelt Sandy. “Er zit onder andere shampoo, tandpasta, een tandenborstel, thee en koffie in.” Dit doen ze zodat de nieuwe studenten dan niet naar de supermarkt hoeven te gaan tijdens de quarantaine.
Fantastisch gebaar
Naast de boodschappen ontvangen de studenten alle dagen van hun quarantaine ontbijt en lunch. “Op die manier willen we de studenten thuis laten voelen”, vertelt alumna María terwijl ze broodjes besmeert met boter. Masterstudent Social Justice Perspectives Ezinne Aninwe heeft haar quarantaineperiode achter de rug. Zij vond de actie van Sandy heel fijn, vertelt ze. “Ik wist niet hoe ik het allemaal moest regelen, dus ik vond het heel doordacht en lief van hen. Het is een fantastisch gebaar.”