Dat hebben de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam vandaag aan de vereniging laten weten. Ze spreken hun ‘afschuw’ uit over de gewelddadige kennismakingstijd.

Bij enkele disputen vielen gewonden tijdens de ontgroening. Oud-leden schreven de senaat een brief, die in handen kwam van de Volkskrant. Er zou sprake zijn van ‘extreem vernederen, schoppen en in elkaar slaan’ en problemen werden ‘glashard ontkend’.

Mishandeling

De senaat van de vereniging erkende de problemen en noemde het ‘een wonder’ dat niemand in het ziekenhuis was beland. Zes disputen zijn geschorst vanwege ‘grove mishandeling en vernedering’ van aspirant-leden.

Maar dat mocht niet baten. De bestuursbeurzen zijn voor een jaar ingetrokken en de vereniging mag ook geen leden werven of promotie maken in de gebouwen van de drie hogeronderwijsinstellingen.

Wel ondersteunen de VU, UvA en HvA de aangekondigde maatregelen van de senaat, zoals het afschaffen van de dispuutsontgroeningen ‘in de huidige vorm’. Ze gaan in de gaten houden of de vereniging in haar aanpak slaagt.

ASC_AVSV_Amsterdam_April_2016 – wikimedia commons

Lees meer

‘Studenten in elkaar slaan is niet normaal’

Tijdens de ontgroening zijn meerdere nuldejaars van de Amsterdamse studentenvereniging…