Terwijl de meeste groepjes er tijdens de ‘Eat & Greet’ een beetje verloren bij zitten met hun sandwiches in de regen, is groep 72 geanimeerd bezig met een voorstelronde. ‘Wat is je favoriete drankje’, en ‘door wie ben je geprikt’? Oftewel, welk vaccin heb je gekregen? De aankomend geneeskundestudenten kennen elkaar nog geen drie uur, maar duidelijk is dat ze zin hebben in de Eurekaweek. Ondanks het feit dat de meesten nog geen idee hebben wat ze de komende dagen gaan doen.

Voorpiepen

Eén van de groepsleden, Zoë, reflecteert op de eerste dag. De rijen bij de openingsceremonie, die waren een beetje chaotisch, maar toch overheersten de ‘concertvibes’. “Op een bepaald punt keek ik naar de massa mensen om me heen en dacht ik: wow, dit voelt toch wel onwennig na twee jaar.” Die rijen zijn voor meer mensen een lichte domper, zeker als er een nat pak bij komt kijken.

Groepsgids Anouk vertelt dat ze een paar keer stiekem zijn voorgepiept in de rij, en dat ze in Ahoy het bordje van groep 70 hebben gepikt. “Ons bordje was nergens te bekennen, dus voor het gemak hebben we dat probleem doorgespeeld naar de volgende, haha. Maar verder houden we ons gewoon aan regels, want die zijn er uiteraard niet voor niks. Dat we het in fysieke vorm kunnen doen dit jaar, is echt geweldig.”

De markthal bleek een goede plek om even te schuilen voor de regen.
De markthal bleek een goede plek om even te schuilen voor de regen. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Na een korte plaspauze wordt in de Markthal een plan getrokken, en een van de eerstejaars suggereert dat ze de geplande city game kunnen doen. Dat zelfs voor groepsgids Tom niet duidelijk is wat daar nu precies de bedoeling van is, zorgt dat het plan sterft in schoonheid. Een drankje doen bij één van de verenigingen heeft toch de voorkeur van de mondigere groepsleden. Iemand roept dat er voor Laurentius tickets nodig zijn, dus de keuze valt op de dichtstbijzijnde vereniging: RSG.

Bierpongtafel

Terwijl sommigen in de groep al helemaal gewend lijken aan het studentenleven, zijn anderen wat terughoudender. Dat valt op bij het deels overdekte terras van RSG, waar de eerstejaars wat meer hun eigen plan kunnen trekken. Een groepje jongens trekt al snel naar de bierpongtafel. Onder hen is Pieter, die al een jaar in Leiden heeft gestudeerd voor hij werd toegelaten bij Geneeskunde. Hij is direct lid geworden bij roeivereniging Skadi, vertelt hij met Leidse tongval. “Ik wilde graag een gezellige verenigingsleven, via mijn broer en andere vrienden die ook roeien wist ik al direct dat ik dat bij de roeivereniging kon vinden. Ook heel chill om in een Skadihuis te slapen deze week, daardoor heb ik het eerste feestje al kunnen pakken! Vanavond gaan we met de hele groep, dus dat wordt sowieso ook lachen.”

Verderop lijken twee meiden, Salma en Arezo, elkaar in ieder geval te hebben gevonden. Waarom kozen zij voor Geneeskunde in Rotterdam, en niet elders? Arezo: “Toen ik ging kijken in Leiden, voelde ik toch dat het qua diversiteit niet aansloot bij wat ik zoek. Rotterdam is als stad een stuk diverser, en écht een stad. Dat trekt me.” Ondertussen is de tijd op het RSG-terras ten einde, en moeten de studenten in spe door naar het avondeten. Ze kijken uit naar het feestje bij Skadi vanavond, want maatregelen en QR-codes of niet: stappen blijft hoe dan ook een highlight van de Eurekaweek.