Bij Skadi zijn de ‘Skadianen’ druk met de jaarlijkse klusweek. “De leden helpen met de voorbereidingen voor de Eurekaweek”, vertelt vertrekkend president Floor Ruttenberg. “Van een muurtje verven tot de bar bouwen, er is genoeg te doen. De vereniging wordt weer wakker uit de zomerslaap.” Opvolger Gilles Luyendijk vult nog aan: “Je merkt dat iedereen uitkijkt naar de Eurekaweek, dat iedereen bruist van de energie. Volgende week komen er weer nieuwe studenten langs, en dat voelt vertrouwd.”

laurentius eurekaweek terras foto Fabienne Hoogendoorn (7)

Onderdeel van de Special

Studentenverenigingen

De Eurekaweek is normaal dé plek om studentenverenigingen af te struinen, om te kijken…

Open tot middernacht

Skadi prijst zichzelf gelukkig met het eigen terrein aan het Noorderkanaal. Zij hebben een incidentele ontheffing aangevraagd om tot middernacht open te kunnen zijn. De vijf studentenverenigingen, die dichterbij buurtbewoners huizen, mogen tot 23:00 uur feesten op hun terrassen. Daarna moet iedereen naar huis.

Bij de persconferentie van 2 augustus kregen de studenten te horen dat ze toch een feestje mogen geven, maar wel onder voorwaarden. Het feest mag niet binnen plaatsvinden, moet met Testen voor toegang en er mogen maximaal 750 mensen zijn.

Barbecueën in shifts

Laurentius, SSR-Rotterdam, RSC/RVSV en Skadi kunnen tijdens de Eurekaweek ook iedere dag 750 mensen ontvangen. “Dat is voor ons veel te veel”, zegt Bas Radder, preses bij NSR. Bij de sociëteit op het Eendrachtsplein is plek voor 450 mensen. “We hebben gevreesd dat het allemaal niet door zou kunnen gaan, dus dit is echt al heel fijn.”

Ook bij het RSG is op de stoep voor de sociëteit aan het Haringvliet niet zo veel plek. “De barbecue op zondag voor slapers in onze huizen is daarom in twee shifts”, vertelt Mathilde Lones van het RSG. Op het terras aan het Haringvliet kunnen maximaal tweehonderd mensen tegelijk terecht.

‘Complete chaos'

“De afgelopen tijd was complete chaos”, vertelt Lars Ahsman van Laurentius. “Sinds de laatste persconferentie zijn we constant in conclaaf met de gemeente Rotterdam. De gemeente werkt enorm mee en er is veel mogelijk.” Bij iedere verandering in de regels veranderden de plannen en dus de vergunningsaanvragen. Ook Scott Wentzel van SSR is erg blij met hoe de gemeente Rotterdam meedenkt. De vereniging mag dit jaar bijvoorbeeld weer een terras bouwen aan de Westersingel. “En dat is echt een vette locatie.”