Hoe vervormt ons zelfbeeld ons geheugen? Wat zijn de implicaties van interacties tussen luchtwegvirussen voor het vaccinatiebeleid? Hoe kun je de veiligheid van bruggen beoordelen met satellietgegevens? Allemaal voorbeelden van vragen waarop 78 ervaren onderzoekers met steun van NWO een antwoord proberen te vinden.

Voor de aanvraagronde van 2020 beoordeelde NWO de voorstellen van 402 onderzoekers. Het ging om 206 mannen en 196 vrouwen, van wie er respectievelijk 38 (18 procent) en 40 (20 procent) een beurs kregen.

Met 12 toekenningen was de Universiteit van Amsterdam opnieuw het succesvolst. Het Erasmus MC haalde vier beurzen binnen. Als enige Nederlandse onderzoeksuniversiteit slaagde de EUR er helaas niet in om een beurs te bemachtigen.

Julius Caesar

De Vidi-beurzen maken deel uit van het Talentprogramma van NWO. Voor beginnende wetenschappers zijn er de Veni-subsidies, daarna volgen de Vidi-subsidies voor ervaren wetenschappers en de zeer ervaren wetenschappers kunnen een aanvraag indienen voor een Vici-subsidie.

De beurzen ontlenen hun naam aan het bericht dat Julius Caesar in het jaar 47 v. Chr. na een gewonnen veldslag naar de senaat van Rome stuurde: veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

gebouw-NWO-flickr-A-4

Lees meer

Vici-beurzen voor 33 wetenschappers, geen winnaars bij de EUR

Van de 287 wetenschappers die een Vici-beurs aanvroegen, kregen er 33 een positieve…