Hoofdpijn krijgen de voorzitters ervan. Na een ‘jaar crisismanagement’ hoopten ze samen het collegejaar af te kunnen sluiten. Ondanks alle maatregelen zijn er bij de verenigingen toch coronabesmettingen.

Ze moeten niet dicht, maar de Rotterdamse studentenverenigingen doen het wel. “We hebben zelf besloten om de deuren preventief te sluiten en te zien hoe de zaken zich verder ontwikkelen”, laat Pita Elhorst, president van RSC/RVSV, weten. De verenigingen voelen zich verantwoordelijk voor de gezondheid van de leden en van de mensen met wie zij misschien in contact komen.

‘Ontzettende achtbaan’

“Het afgelopen jaar was een ontzettende achtbaan”, zegt Lars Ahsman van Laurentius. “We dachten na een jaar crisismanagement ons bestuursjaar af te kunnen sluiten met een feest, maar we drukken even de pauzeknop in.” Laurentius sloot maandag de deuren van de sociëteit. “We houden het nieuws in de gaten en aan de hand daarvan besluiten we hoe lang we dicht blijven.”

De verenigingen komen allemaal met hetzelfde verhaal: niemand kwam de evenementen binnen zonder geldige QR-code en bijpassend legitimatiebewijs. “Wij hebben bij Laurentius één ingang dus we weten ook zeker dat iedereen die binnen was langs de controle bij onze beveiliging was gegaan”, vult Ahsman nog aan. De vereniging huurde zelfs extra beveiliging in om aan de deur goed te kunnen controleren.

Ondanks de maatregelen zijn er bij alle studentenverenigingen besmettingen gemeld. Na de eerste meldingen was bij de verenigingen het besluit om tijdelijk dicht te gaan snel genomen. Ook bij het RSG, SSR Rotterdam en NSR is de deur van de sociëteit op slot. NSR was eerder deze week al in het nieuws nadat meer dan honderd mensen besmet bleken na een gala.

Meer persconferenties dan feestjes

Studentenroeivereniging Skadi heeft donderdagmiddag alle leden laten weten dat de sociëteit die avond niet meer open zal gaan. “We krijgen er als bestuur hoofdpijn van als je alle maatregelen volgt, drie keer per week voor een test gaat en er dan toch besmettingen zijn”, zegt Floor Ruttenberg, president van Skadi. “We zijn een sportvereniging, maar ook een gezelligheidsvereniging en je merkte dat onze leden die gezelligheid echt gemist hadden.” Een driedaags evenement van Skadi gaat volgende week – vooralsnog – wel door. Wel in kleinere groepjes, en alleen in de buitenlucht.

Of de ESN Tuesdays doorgaan, is nog even afwachten. Deze wekelijkse feesten zijn vooral erg populair bij internationale studenten. ESN-voorzitter Rolland Masebu laat weten dat het bestuur hier nog een besluit over gaat nemen. Vrijdag worden nieuwe maatregelen van het kabinet verwacht, daar wachten alle verenigingen op om te zien hoe hun komende weken eruit gaan zien. “We hebben dit jaar vaker persconferenties gekeken dan gefeest”, zegt Ruttenberg.