Bron: youtu.be

“Het protest gaat over de Urgenda-zaak”, vertelt EUR-student Daisy Ruijter. Volgens de uitspraak van de Hoge Raad moet de overheid de uitstoot van broeikasgassen voor eind vorig jaar tenminste 25 procent verminderen ten opzichte van 1990. “Het is belangrijk om de overheid te laten weten dat we deze rechtszaak nog herinneren en dat wij ze nog steeds verantwoordelijk houden.”

Bewustwording

Het protest begint met een toespraak over duurzaam voedsel van Pinar Coskun in de Erasmus Campus Garden. Daarna worden de fietsen erbij gehaald en begint de tocht naar de stad. Onderweg stoppen ze op verschillende plekken, waar Coskun vertelt over de gevolgen van klimaatverandering.

In totaal komen er ruim twintig mensen erop af. Student Adriana Mockovcakova hoopt dat het protest echt een verschil kan maken. “Dat de mens en de natuur in balans kunnen leven”, dat vindt ze belangrijk. Student Marjolein Moeijes doet mee aan het protest omdat zij het belangrijk vindt om klimaatbewustzijn te creëren. “Een opwarming van een halve graad is al te veel en dat zal catastrofale gevolgen hebben.”

De toekomst veranderen

Naast het protesteren gebruikt Ilse Oldenburg de fietstocht om de stad beter te leren kennen. “Ik ben net verhuisd, dus het is heel leuk om mee te fietsen mét een doel.” Zelf is zij pessimistisch over de toekomst. “De CO2-uitstoot stijgt nog steeds en als het zo blijft, dan ziet de toekomst er niet zo rooskleurig uit.”

Adriana houdt hoop voor de toekomst: “Veel veranderingen moeten plaatsvinden. Maar ik ben ervan overtuigd dat wij het klimaatprobleem wél kunnen oplossen. Ik bedoel, waarom zouden we anders hier zijn? Waarom zouden wij dit blijven doen als we er niet in geloven?”