Pieter Dedert bij zijn eerste zelfontworpen ijsmachine.png
Pieter Dedert.

De Rotterdamse ondernemer en uitvinder overleed in 2019 op 99-jarige leeftijd. De erfenis wordt ondergebracht in het Pieter Dedert Fonds. Het is de bedoeling om eeuwigdurend kankeronderzoek te ondersteunen door alleen gebruik te maken van het rendement op de miljoenen.

Adrie, de vrouw van Dedert, overleed in 1994 aan kanker. Omdat het paar geen kinderen had, hadden ze afgesproken dat de langstlevende mag bepalen waar het vermogen naartoe zou gaan. Pieter legde vast dat het naar vier goede doelen zou gaan, voornamelijk gericht op kankeronderzoek.

Banketbakker

Dedert en zijn vrouw Adrie van Bokkum in de banketbakkerij_familearchief
Dedert en zijn vrouw Adrie in de banketbakkerij. Beeld door: familearchief

Dedert bouwde zijn vermogen op dankzij waterijs. Nog voor de oorlog erfde hij samen met zijn broer de banketbakkerij van hun vader aan de Katendrechtse Lagedijk in Rotterdam-Charlois. Toen het even wat minder ging met de bakkerij, besloten ze in de avonduren ijslolly’s te produceren. Dit idee nam zo’n vlucht dat ze besloten om de vriescapaciteit uit te breiden. Dat leidde tot een verhuizing naar Roermond, waar ze een ijsfabriek bouwden. Dedert IJs bestaat nog steeds en produceert water- en vruchtenijsjes.

Een van de vindingen van Dedert IJs was de ijslolly op twee stokjes. De broers ontdekten dit ijsje in Amerika en introduceerden het in Nederland. Deze waterijsjes op basis van limonadesiroop werden ‘dubbellikkers’ genoemd en zijn nog altijd heel populair bij kinderen. Het vermogen van Dedert ontstond niet alleen dankzij de verkoop van ijs, maar ook door de verkoop van ijsmachines. Hij introduceerde onder andere een volautomatische machine die 12.000 ijsjes per uur kon produceren.

Trustfonds

De Stichting Erasmus Trustfonds bestaat sinds 1913 en beheert fondsen van allerlei partijen, soms erfenissen of clubs van alumni of zelfs (voormalige) verenigingshuizen. Vaak hebben de fondsen een specifiek, door de donateur bepaald doel. Dat kan gaan om onderzoek, maar ook om beurzen voor bepaalde doelgroepen studenten.

michiel muller

Lees meer

Erasmus TV: voorzitter van het Erasmus Trustfonds Michiel Muller geeft tips voor jonge ondernemers

"Als je een fantastisch idee hebt, ga er gelijk aan werken. Wacht niet tot morgen", zegt…