Jongeren zeggen in gesprek met de krant dat ze tientallen voorbeelden kennen. Het voordringen gebeurde in elk geval bij vaccinatiestraten in Rotterdam, Amsterdam, Schiphol, Koog aan de Zaan, Groningen en Huizen. De GGD bevestigt dat het voordringen op deze manier mogelijk is, maar wil de werkwijze laagdrempelig houden, maar heeft wel aangegeven beter te gaan controleren.

In WhatsAppgroepen van studenten gaan berichten rond die uitleggen hoe het werkt. “Hebben jullie nog geen vaccinatie? Is supersimpel te regelen”, luiden de berichten, waarna de instructies worden gedeeld. Volgens de instructies controleert de GGD niet of ze echt een indicatie hebben.

'Ik wil geen geld aan PCR uitgeven'

Studenten dringen op deze manier voor op mensen die een groter risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, bijvoorbeeld omdat ze astma, hartproblemen of diabetes hebben. De krant citeert een Amsterdamse student die zich heeft laten vaccineren ‘omdat hij geen geld wil uitgeven aan PCR-testen’. “Zo’n test is minimaal 85 euro. Als je wilt reizen in de zomervakantie is dat gezeik.”

Eerder ontdekte RTL Nieuws al dat je je ook kon voordoen als zorgmedewerker om voorrang te krijgen. Vervalste brieven werden bij de vaccinatiestraat niet gecontroleerd. Ook daarop heeft de GGD zijn werkwijze niet aangepast, omdat het volgens de dienst niet mogelijk was om op een andere manier te controleren of iemand in de zorg werkt.