Toen de Nederlandse student Bart Swinkels begon met het vertalen van wat Covid-nieuwsberichten naar het Engels, had hij nooit kunnen vermoeden dat een jaar later zijn publiek was uitgegroeid tot duizenden mensen. In het begin was het alleen voor zijn internationale collega’s van het University College Groningen, maar nu wordt de korte samenvatting met reisgerelateerde informatie en wekelijkse nieuwsupdates verspreid via WhatsApp-groepen ‘met ongeveer 4000 internationale studenten en professionals door het hele land’.  Zijn nieuwsupdates hebben hun weg gevonden naar de internationale gemeenschap in Rotterdam en zijn nu ook hier razend populair.

campus; woudestein; security; eur; universiteit; university; studenten; lunchen; zon

Read more

Eindelijk! Hoger onderwijs gaat weer van het slot

De kogel is door de kerk: studenten mogen vanaf aanstaande maandag weer één dag in de…

Hij begon niet met het vertalen van nieuws voor zijn internationale collega’s omdat ze om hulp vroegen. “Ik keek naar de persconferenties over corona van de premier en ik dacht: hé, ik kan dit begrijpen, maar ik weet niet of datzelfde geldt voor mijn internationale vrienden. Ik geef om ze. Ik heb het gevoel dat we één groep zijn. En als ik om iemand geef, dan doe ik dat met heel mijn hart. Ik ben dit echt begonnen voor een stel vrienden en mensen die dicht bij me staan. Ik had me echt nooit kunnen voorstellen dat dit zou worden wat het nu is.”

Wat studenten echt nodig hebben

Toen zijn coronanieuwsupdates een breder publiek begonnen te bereiken, werd het kijken naar de persconferenties elke dinsdag, het maken van aantekeningen en het vervolgens vertalen naar het Engels een van zijn wekelijkse taken. “Ik heb al honderden keren vragen beantwoord over het reizen met een PCR-test, dus daarom heb ik de website Dutchcovidnews.nl gemaakt.” Updates over reisadviezen worden vaak niet vaak gedeeld op nationale nieuwskanalen of grote nieuwswebsites, en de Engelse versies zijn meestal pas enkele weken later beschikbaar. “Maar internationale studenten hebben die informatie meteen nodig”, voegt hij toe.

Swinkels geniet ervan om anderen te helpen. Toen een student om hulp vroeg, omdat haar vriend in een Zuid-Amerikaans land was en vanwege het reisverbod niet naar Nederland kon komen, kon hij op dat moment geen manier bedenken om te helpen. Maar toen de reisbeperkingen enkele weken later versoepelden, stuurde hij de website van de overheid door naar het meisje om te zien of het zou helpen: “Ze was zo verbaasd dat ik opvolging had gegeven aan haar probleem en dat ik haar benaderd had”, zei Bart.

Niet bereikbaar op dinsdagavond

Bart heeft er niet altijd zin in om zijn nieuwskanaal bij te werken. “Het kwam wel eens voor dat er een persconferentie was en dat ik dacht, beh, daar moet ik weer.” Maar dat is het afgelopen jaar maar twee keer gebeurd, en beide keren was niet zo lang geleden. “Het is een verantwoordelijkheid”, zei hij. “Als mensen mij een privéberichtje sturen om me te bedanken, dan maakt dat alles meer dan goed.” Tijdens het interview werd hij afgeleid en schreef hij even iets op zijn laptop. Ik moet even een berichtje van mijn vriendin beantwoorden”, zei hij, en hij lachte: “dat is ook een verantwoordelijkheid”. “Ik kreeg een relatie nadat ik hiermee ben begonnen, dus voor haar is het duidelijk: elke dinsdagavond tijdens een persconferentie ben ik niet bereikbaar.”

Privéberichten

In zijn WhatsApp-groep kan hij alleen berichten versturen, maar hij beantwoordt alle Covid-gerelateerde privéberichten afzonderlijk. Er waren bijvoorbeeld Duitse studenten die vroegen wanneer ze weer naar Nederland konden komen, “Ik denk dat ik de vraag ‘zeg, kan ik de bus nemen tussen Leer (een plek bij de Duits-Nederlandse grens) en Groningen zonder PCR-test?’ nu al wel honderd keer beantwoord heb. Dit soort vragen beantwoorden is iets wat je onderweg naar de supermarkt kunt doen.” Mensen sturen hem ook privéberichten om hem te bedanken voor zijn hulp. “Dat is altijd toch een beetje vreemd”, zegt hij terwijl hij lacht, “maar natuurlijk wel erg leuk”.

Hij doet het niet voor het geld, maar hij heeft een donatielink op de website gezet en heeft tot nu toe ongeveer driehonderd euro van zijn publiek gekregen. “Ik heb het gebruikt voor de dagelijkse boodschappen. Ik ben ook maar een student die van een klein budget leeft!”, lacht hij.

Bart is van plan om in de toekomst de WhatsApp-groepen om te vormen tot een nieuwskanaal dat vertalingen levert van algemeen Nederlands nieuws, maar hij weet nog niet zeker hoe hij alle details gaat uitwerken. “Het is de vraag hoe je het nieuws zou moeten selecteren”, vraagt Bart zich hardop af.