Rechtenstudent Ruijter is minister van Inclusieve en duurzame economie in het eerste ‘studentenkabinet’. Het kabinet is een initiatief van universiteitenvereniging VSNU om bij een écht nieuw kabinet aandacht te vragen voor de bijdrage die academisch onderzoek kan leveren aan het oplossen van actuele kwesties als klimaatverandering en een gezondere economie. Elke universiteit droeg een student voor die een ministerspost kreeg binnen het kabinet en kwam met een ministerie passend bij de discipline van de universiteit.

Mentoren helpen bij duurzame projecten

Ruijter pleit in haar hoofdstuk van het regeerakkoord niet alleen voor meer aandacht voor klimaatverandering maar om daarbij ook te letten op achtergestelde groepen in de samenleving, zoals gezinnen met lagere inkomens en jonge werknemers. Zo stelt ze voor om bij gemeentes mentoren aan te stellen die de bevolking betrekken bij duurzame projecten en de kans en het netwerk geven om deze uit te voeren.

Van der Duijn Schouten zegt blij te zijn met het initiatief. “We hopen dat jullie als studenten niet politici gaan nadoen, maar een nieuw geluid laten horen. Blijf kritische vragen stellen, dat is belangrijker dan het geven van antwoorden.”

De rector zegt toe Ruijter nog vaker te benaderen als het gaat om ontwikkelingen als een duurzame campus, en hij hoopt dat het geluid van het studentenkabinet doorklinkt in politiek Den Haag.

Elke universiteit een minister

Daisy Ruijter is sinds 29 maart dus lid van het studentenkabinet. Naast een aantal bestaande ministersposten (Sociale zaken, Buitenlandse zaken), is er onder andere ook een minister van Leven lang ontwikkelen (Open Universiteit) en een minister van De nieuwe deltawerken (TU Delft). De minister-president komt van de Universiteit Twente.

De leden van het studentenkabinet presenteren deze weken allemaal het regeerakkoord aan hun College van Bestuur, en gaan de komende maanden de boer op met hun ideeën bij ministeries en politici. Ook demissionair minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven kreeg het regeerakkoord overhandigd.

‘Eén bom energie’

Net als een echt kabinet vergaderen de studenten iedere week, online weliswaar, over wat ze die week hebben gedaan als bewindspersoon. Vorige week ontmoetten de studenten elkaar voor het eerst in het echt voor de officiële bordesfoto. “We zijn echt één bom energie”, omschrijft Ruijter het veertienkoppige kabinet dat tot eind 2021 is aangesteld.

Minister Ruijter spreekt komende week op een bijeenkomst van de EUR en met een hoge ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken over innovatie van de economie.

Lees 3 reacties