Sabienne noemt zichzelf ‘een mengelmoes van culturen’. Zij is namelijk opgegroeid in Den Haag en heeft een Antilliaanse moeder en een Ghanese vader. Ondanks haar multiculturele achtergrond is ze opgegroeid in een witte omgeving. “Op zich was het geen probleem, maar ik voelde me altijd anders dan de rest. Als ik rondkeek, dan was er niemand die op mij leek.”

Maar het meisje dat ooit zo onzeker was over haar uiterlijk, zit nu te stralen tijdens het Zoom-gesprek. Zelfverzekerd: “Ik ben nu juist blij met mijn huidskleur. Ik heb geleerd dat zolang je dichtbij jezelf blijft en hard werkt, je alles kan bereiken.”

Niet meegaan met het vooroordeel

Waarom kiest Sabienne ervoor om als beginnend model mee te doen aan een modellenwedstrijd specifiek voor mensen van kleur, in plaats van aan een grote nationale competitie? “Ik heb vaker nagedacht of ik bij een modellenwedstrijd zoals Holland’s Next Top Model wil meedoen. Maar wat ik zag was dat donkere modellen in de competitie vaak kaal worden geschoren. Het stigma is dat kale donkere modellen het verder schoppen in de modellenwereld, omdat een kaalgeschoren hoofd onze gezichtsvorm beter accentueert. Maar dat wil ik niet.”

Sabienne wil dit vooroordeel juist doorbreken. “Donkere vrouwen kunnen op verschillende manieren hun haar doen, iets wat helaas minder belicht wordt in de modellenwereld. Ik wil graag onze originele cultuur naar buiten brengen, juist door onze verschillende haarstijlen te benadrukken als model.”

Jonge meisjes inspireren

Opgegroeid in een witte omgeving weet Sabienne als geen ander dat representatie ertoe doet. “Vanaf de basisschool af aan was ik altijd de enige donkere leerling op school of in de klas. Zelfs nu ben ik de enige donkere student in mijn opleiding”, vertelt ze. “Doordat ik geen rolmodel had, was mijn zelfbeeld een beetje misvormd. Daarom wil ik nu graag jonge donkere meisjes inspireren die waarschijnlijk dezelfde worsteling doormaken als ik vroeger.”

Lees 2 reacties