Bron: youtu.be

Afhaalrestaurant sMaak bevindt zich in Coolhaven en is vier jaar geleden opgericht door Enactus Rotterdam, een studentenvereniging voor sociaal ondernemerschap. sMaak was voor de coronacrisis een cateringzaak. “Door corona konden we niet meer koken voor grote evenementen, dus gingen we nadenken wat we er nog meer mee konden doen”, vertelt Jean Sunil, student International Bachelor of Economics & Business (IBEB).

Het Enactus-team heeft vervolgens het businessmodel veranderd in een afhaalrestaurant met een bezorgdienst. “Die strategie heeft heel goed uitgepakt. Mensen laten voortdurend eten bezorgen omdat ze momenteel niet uit eten kunnen”, vertelt  Jelle van der Grijn, vicevoorzitter Enactus en masterstudent Business Information Management.

Vluchtelingen helpen

Het voornaamste doel van het initiatief is om vluchtelingen te helpen integreren in de Nederlandse samenleving. “We willen ze kennis laten maken met de Nederlandse arbeidsmarkt”, zegt Jean. Momenteel werken er twee vluchtelingen deeltijd bij sMaak, Wisam en Dina. De twee koks komen respectievelijk uit Syrië en Irak, dus de specialiteit van het restaurant is de Midden-Oosterse keuken. “Je moet onze rijst met kip proeven”, zegt Jean enthousiast. Jelle voegt eraan toe: “Mee eens, de rijst is echt goed. Je denkt dat je rijst kent, maar die ken je het nog niet totdat je dit gerecht hebt geproefd.”