Op Valentijnsdag opent een uniek onderzoekslab in huiskamersfeer de deuren: het Erasmus Love Lab is vanaf nu een onderdeel van het Erasmus Behavioural Lab in het Mandevillegebouw. De opzet van het lab is uniek. Er zijn nauwelijks vergelijkbare labs waarin onderzoek wordt gedaan naar liefde, seksualiteit en intieme relaties.

Portretfoto
Samira van Bohemen

“We hebben heel erg gelet op de privacy van participanten”, legt cultuursocioloog en onderzoeker Samira van Bohemen uit, die samen met projectleider Daphne van de Bongardt het initiatief bedacht. “We doen vaak onderzoek naar koppels en seksualiteit en dan is het prettig als stelletjes even de deur op slot kunnen doen om intieme onderwerpen met elkaar te bespreken.” Daarnaast zijn er geen ramen en ook de wanden zijn geluidsdicht.

Praten over seks ongemakkelijk

Cropped_Daphne
Daphne van de Bogardt

Niet iedereen vindt het lastig of spannend om over seks te praten. “Ik merk dat veel mensen, ook jongeren, redelijk open zijn over seks en relaties”, zegt pedagoog en socioloog Van de Bongardt. Toch ervaren sommigen dit anders en dan zijn dit soort randvoorwaarden extra prettig. “Dat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld groepen met een bepaalde culturele of religieuze achtergrond, maar we zien dit ook meer bij jongens en mannen dan bij meisjes en vrouwen. Wij hopen dat deze ruimte ook aan hen een veilige omgeving biedt om zich open te stellen voor wetenschappelijk onderzoek naar deze belangrijke thema’s.”

Een fronsende wenkbrauw

Het taboe rondom de thema’s die in het nieuwe lab worden onderzocht is nog niet volledig doorbroken, merkte Van de Bongardt tijdens de voorbereidingen voor het lab. “Soms kregen we weleens een fronsende wenkbrauw te zien. Mensen vroegen zich af: hoe wordt die inrichting dan precies? Wordt het niet een soort bordeelachtig idee? Daar moest ik om lachen, want dat is natuurlijk niet zo.”

Maar de overgrote meerderheid van de reacties vanuit de faculteit en universiteit was positief. “Ik vind het heel erg gaaf dat de Erasmus Universiteit hiervoor openstaat.” Want, zoals Van de Bongardt eerder al besprak tijdens haar Tedx Talk: Relationele en seksuele gezondheid speelt een grote rol in het fysieke, mentale en sociale welzijn. “Het onderzoek hiernaar moet dus echt goed gebeuren.”

Daphne-van-de-Bongardt-onderzoeksassistenten-Levien-Willemse

Lees meer

Waarom een fijn liefdes- en seksleven goed voor je is

Liefdesdokter Daphne van de Bongardt over een gezond seksleven, grensoverschrijdend…

Interdisciplinair onderzoek

De onderzoekers hopen in het lab meer interdisciplinair onderzoek te doen. “Met ons zeskoppige onderzoeksteam kunnen we een behoorlijke kruisbestuiving realiseren tussen de pedagogische wetenschappen, psychologie en sociologie. Daarnaast willen we uitbreiden door samen te werken met onderzoekers van andere faculteiten en disciplines”, zegt van de Bongardt. “Denk bijvoorbeeld aan de klinisch seksuologen bij het EMC, maar ook collega-onderzoekers bij andere universiteiten in Nederland en zelfs in andere landen.”