Het gaat in zekere zin beter dan ooit met de Medische Faculteits Vereniging Rotterdam (MFVR). De vereniging heeft meer leden dan ooit. Toch zijn het vreemde tijden om een bestuursjaar te doen, vertelt voorzitter Emiel Samsom. “We kunnen niet de activiteiten organiseren zoals we dat normaal zouden doen. Maar deze tijd laat je ook zien dat je met creativiteit leuke alternatieven kunt bedenken. Daar zijn we nu volop mee bezig.” Ook Cedo Nulli-voorzitter Bas van Kruining vindt het een vreemde periode. “Paden die er altijd zijn geweest zijn verloren. We hebben veel online activiteiten maar je merkt dat niet iedereen daar altijd nog zin in heeft. We staan dus voor een uitdaging.”
Alternatieven verzinnen
De verenigingen gingen dit jaar hard aan de slag om creatieve alternatieven te verzinnen voor reguliere activiteiten. De jaarlijkse skireis van MFVR kon niet doorgaan, ‘maar we hebben toch nog iets wintersportgerelateerd weten te verzinnen’, zegt Samsom. “Zo hebben we met groepjes via Zoom een soort Crazy 88-concept uitgevoerd en hebben we leden dingetjes uit Oostenrijk opgestuurd.”
De ‘Ouderdag’ van Cedo Nulli, waarbij ouders normaal gesproken naar de campus kwamen om te ervaren hoe het is om aan de universiteit te studeren, ziet er dit jaar ook anders uit dan normaal. “Gelukkig kan het deels doorgaan, maar dan online”, zegt Van Kruining. Ouders volgen aan het einde van deze maand een online college gevolgd door een virtuele campustoer en een werkgroep.
Focus op mentale gezondheid
Beide voorzitters merken dat hun leden het zwaar hebben. “Personal wellbeing staat bij ons daarom hoog in het vaandel”, zegt Van Kruining. Eerder dit jaar organiseerde Cedo al een stresstraining, en een mindfulness-workshop. De MFVR richtte zich op sporten en bewegen. “We organiseren bijvoorbeeld virtuele danslessen. Zo kunnen we toch actief blijven en plezier maken terwijl we thuis zitten.”
Naast het welzijn van studenten maakte de MFVR zich ook hard voor onderzoek naar corona. De vereniging organiseerde twee weken geleden een sponsorloop voor de Erasmus MC-foundation. Het doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar de langetermijneffecten van het coronavirus. “Er deden meer dan zeventig mensen mee”, zegt Samsom. “Je kon rennen, fietsen of wandelen. Zelf liep ik de halve marathon. In totaal hebben we 3300 euro opgehaald.”
Studieverenigingen samen aan de bak
De studieverenigingen staan er in ieder geval niet alleen voor om leuke activiteiten en alternatieven te verzinnen. Waar het eerst vooral ieder voor zich was, zijn ze dit jaar meer gaan samenwerken, merkt Van Kruining. “Vanaf het begin van het studiejaar begonnen we elkaar veel te helpen. Zo hoeven we niet steeds zelf opnieuw het wiel uit te vinden en staan we elkaar niet in de weg.” Ook Samsom herkent de verandering. “Wij hebben nauw contact met andere Nederlandse medische verenigingen, meer dan eerst.”
Van Kruining verwacht dat die samenwerking ook na de crisis zal blijven. “Er is een soort weggetje ontstaan. We weten elkaar beter te vinden.”