Rond half zes ontving haar vriend al een berichtje: pas vanavond een beetje op, want er zijn protesten gepland en dat kan uit de hand lopen. Niet lang daarna zag Amber dat het drukker op straat werd en reden er regelmatig politiebusjes heen en weer tussen de kruispunten met de Polderlaan en de Randweg. “Er liepen veel jongens rond met capuchons en mondkapjes. Die waren vooral elkaar aan het filmen en heen en weer aan het rennen tussen de twee kruispunten.” Veel gebeurde er op dat moment nog niet.

Amber ging nog even gauw de hond uitlaten, maar toen was de sfeer al ‘bijzonder grimmig’ op straat. “De hele straat stond vol met toeterende auto’s.” Achter supermarkt Dirk van den Broek zag ze jongeren uit ‘polootjes’ stappen, op weg naar de actie op de Beijerlandselaan. Coronaprotesten waren volgens Amber in geen velden of wegen te bekennen. Inmiddels is duidelijk dat een groot deel van de relschoppers uit de buurt zelf kwam. Persoonlijk ondervond ze tijdens het wandelen weinig last van ze. “Ze waren vooral bang voor mijn hond. Ook had ik niet het idee dat ze zich op gewone mensen richtten, alleen op de politie. En later de winkels.”

Rellen_Beijerlandselaan_foto_Amber_Leijen_01 (EM)
Beeld door: Amber Leijen

ME-busjes reden op en neer tussen de twee kruispunten om de jongeren weg te jagen. “Om dat te voorkomen barricadeerden relschoppers de trambaan eerst met fietsen, maar daar reden de busjes gewoon overheen. Toen haalden ze picknickbanken, dat werkte wel beter.” De picknickbanken staan op de Beijerlandselaan vanwege een project om de wijk op te knappen en terrassen te creëren. “De meeste banken staan er gelukkig nog.”

Rellen_Beijerlandselaan_foto_Amber_Leijen_02 (EM)
Beeld door: Amber Leijen

Later heeft de ME een deel van de banken al weggehaald, waardoor de busjes weer heen en weer kunnen rijden. Gedurende de avond gooiden de relschoppers met nitraten en stenen naar de politie. “Ik zag ook dat agenten mensen aanhielden en met wapenstokken sloegen.”

Rellen_Beijerlandselaan_foto_Amber_Leijen_03 (EM)
Beeld door: Amber Leijen

Buurtbewoners hielpen de politie met het opruimen van de barricades. Hier is te zien hoe een buurtbewoner een bank aan de kant zet.

Later die avond werd het waterkanon ook nog ingezet, vooral bedoeld om de groepen die samen kwamen weer uit elkaar te drijven. “Maar de relschoppers waren vooral bang voor een politiebusje met camera’s.”  “Daarna kregen wij ook de waarschuwing dat traangas ingezet zou worden, dus toen heb ik het raam maar even dichtgedaan. Dat bleek uiteindelijk niet nodig. Het waterkanon had de groepen al uit elkaar gespoten.”

Rellen_Beijerlandselaan_foto_Amber_Leijen_04 (EM)
Beeld door: Amber Leijen
Rellen_Beijerlandselaan_foto_Amber_Leijen_05 (EM)
Beeld door: Amber Leijen

Dat er winkelruiten werden ingeslagen, merkte Amber ’s avonds niet zelf. “We kregen wel filmpjes doorgestuurd via Whatsappgroepen, waarin te zien was hoe een voedingssupplementenwinkel geplunderd werd.” Daar werden de anabolenpotten eerst de straat op gegooid. “Maar later realiseerden de relschoppers zich dat die veel geld waard zijn, dus toen werden ze weer opgeraapt. Ook hoorden we dat een juwelier in de straat voor duizenden euro’s beroofd is. De man had net een nieuwe gevel, die is nu weer helemaal kapot.” Ook de Dirk van den Broek werd binnengevallen. De Kruidvat is niet geplunderd, de vandalen kregen de ruiten net niet stuk. ’s Ochtends ging de drogist zelfs gewoon open.

Rellen_Beijerlandselaan_foto_Amber_Leijen_06 (EM)
Beeld door: Amber Leijen

Van de Zeeman werden de ruiten wél helemaal ingegooid en op beelden op sociale media is te zien hoe trotse plunderaars met armen vol Zeemankleding naar buiten lopen.

Rellen_Beijerlandselaan_foto_Amber_Leijen_08 (EM)
Beeld door: Amber Leijen

Deze geldautomaten moesten het ontgelden.

Rellen_Beijerlandselaan_foto_Amber_Leijen_09 (EM)
Beeld door: Amber Leijen

De straten waren tot Ambers verbazing rond middernacht alweer schoongeveegd. De ruiten van dit gemeentekantoor op de hoek met de Zuidpolderstraat waren toen voor een groot deel ingegooid. Binnen ligt glas.

Lees één reactie