Bron: www.youtube.com

Geneeskundestudent Ferayed Hok zit momenteel in Suriname. Hij ‘heeft geluk’ omdat hij vandaag geen vroeg college heeft. Door vier uur tijdsverschil met Nederland moet hij een paar keer per week wel om 4 uur ’s nachts achter de laptop kruipen om een live-college te volgen. “Op dagen waarop ik geen vroeg college heb, probeer ik wel op hetzelfde tijdstip wakker te worden om het ritme te houden”, vertelt hij. “Dan ga ik hardlopen.”

Niet geslapen

Amanda Barreto do Medeiros zit al bijna een jaar bij haar ouders in Brazilië. De communicatiestudent heeft vandaag niet zo veel geluk als Ferayed. “Ik had wel een college om 4 uur ’s nachts”, zegt ze. “Het is verschrikkelijk.” Omdat ze bang was om zich te verslapen, besloot ze om wakker te blijven tot na het college. “Ik heb dus al meer dan 24 uur niet geslapen.”

Wat nog erger is, vertelt ze, is dat ze een groepsproject heeft met twee studiegenoten die op dit moment in Vietnam zitten. “Door het tijdsverschil van zo’n 12 uur is het onmogelijk om af te spreken, want wanneer ik wakker ben, slapen zij, en andersom.”

Ervaring gemist

Economiestudent Kushan Divecha verblijft in India en volgt de colleges in de avonden, meestal rond 19.30 uur. “Een beetje onhandig omdat het etenstijd is, maar het is te doen.” De colleges worden nu ook opgenomen en online geplaatst. “Dus als ik colleges mis, kan ik de opnames alsnog bekijken op mijn gemak.” Ook al vindt Kushan het niet zo erg om afstandsonderwijs te volgen, wil hij graag terug naar Rotterdam. “Als eerstejaars heb ik de ervaring van het studeren in het buitenland helemaal gemist, dus dat wil ik graag inhalen.”