Rinke Meij, student Bedrijfskunde en Marketing Manager bij Erasmus Recruitment merkt dat studenten heel erg de noodzaak voelen om juist nu een goede baan te vinden. “Vragen die de boventoon voeren zijn: krijg ik wel een baan? Ben ik wel zo zeker van mijn baankans en wat zijn de beste keuzes die ik nu kan maken om mijn baanzekerheid te vergroten?”

Er zijn ook studenten die juist denken: ik kan nu het beste mijn studententijd zoveel mogelijk rekken, aldus Meij. “Zij kiezen ervoor om deze tijd op te vullen met bijvoorbeeld een bestuursjaar, omdat de werkgelegenheid op dit moment niet groot is.” Het is een lastige tijd “Als je universitair opgeleid bent krijg je al vaak te horen dat je wel makkelijk aan een baan komt. Dit is op dit moment zeker niet het geval, en het is ook lastig in te schatten hoe groot het probleem is.”

Stilstand

Eigenlijk valt het probleem wel mee, zegt arbeidssocioloog Fabian Dekker. “Veel mensen hebben spectaculaire verwachtingen dat de arbeidsmarkt ingrijpend verandert door corona, maar er is op dit moment vooral sprake van een stilstand. Jongeren verliezen nu als eerst hun werk, maar zodra de economie aantrekt staan ze vooraan.”

Dekker vergelijkt de huidige situatie voor studenten met de bankencrisis ruim tien jaar geleden. “Het duurde misschien even, maar ook met hen kwam het goed.” Zijn advies? Blijf actief! “Je moet die twee jaar zien te overbruggen, nu is de tijd om een nieuwe taal te leren of een cursus coderen te volgen.” Volgens Fabian zorgt het coronavirus er wel voor dat de manier waarop er gewerkt wordt, blijvend is veranderd. “Het thuiswerken zal blijven. Dit brengt ook nadelen met zich mee: we moeten blijvend produceren, wat betekent dat we langer doorwerken. Het verschil tussen werk en privé is verkleind.”

Groot aanbod

Emily van der Werff is campusrecruiter bij Aegon, een financiële dienstverlener, en staat in januari op de Erasmus Recruitment Days. Ze heeft veel contact met studenten. “Als je gewend bent om iedere week op een evenement te staan, is het nu met thuiszitten een hele andere manier van werken. Je kunt veel minder je gezicht laten zien.”

Aan de ene kant merkt Van der Werff dat het aanbod van studenten dit jaar een stuk groter is dan voorgaande jaren. “Als je afgestudeerd bent, dan wil je vaak voordat je gaat werken eerst op vakantie of je gaat die verre reis maken waar je voor gespaard hebt tijdens je studie. Dat gaat nu allemaal niet door waardoor er meer studenten op zoek zijn naar hun eerste baan.” Aan de andere kant ziet ze dat door de coronacrisis de doorstroom binnen haar eigen werkplek minder is. “Mensen nemen in deze periode minder risico en blijven langer op een baan. Dit vermindert de doorstroom van senioren die plek maken voor junioren.”

Luidruchtige huisgenoten

Wat zijn dan de meest voorkomende vragen die studenten op dit moment hebben wat betreft het instromen op de arbeidsmarkt? Van der Werff: “Het sollicitatieproces. Studenten zijn nu toch benieuwd, meer dan vorige jaren, naar het bedrijf waarvoor ze komen te werken. In deze tijd is het toch behoorlijk spannend dat je niet bij het bedrijf naar binnen kan lopen om zelf de cultuur te proeven, maar hier wel gaat werken.”

Daarnaast is ook de manier waarop gesolliciteerd wordt enorm veranderd. “Alleen het stukje van je hoofd en van je romp is zichtbaar en je moet nadenken of je nou wel of niet in de camera moet kijken, of dat er geen luidruchtige huisgenoten achter je lopen.” Het coronavirus heeft ook wel zo zijn voordelen meegebracht. “Het hele sollicitatieproces gaat een stuk sneller, mensen hebben geen reistijd meer waardoor je sneller interviews kan inplannen. Je ziet nu dat mensen die we aannemen al binnen een maand hun gesprekken hebben gehad, voorheen kon dit gerust anderhalve maand duren.” Ook hebben studenten veel vragen over het inwerkingsproces. “Zit ik in mijn eentje thuis of kan ik naar kantoor?”

Goede wifi-verbinding

Maar hoe solliciteer je nou het beste in corona-tijd? “Laten we vooropstellen dat een goede wifi-verbinding het allerbelangrijkste is”, zegt Van der Werff. “Er is niets zo vervelend als dat je de recruiter niet kan horen of andersom. Probeer daarnaast om online een goed beeld van jezelf te geven. Zorg ervoor dat je enthousiasme uitstraalt, het is online toch makkelijker om in een hoek weg te duiken. Kijk gerust in de camera en toon interesse in de ander.”

Wat Van der Werff zelf belangrijk vindt, is dat mensen elkaars gelijken zijn. “Ik zou het zelf verschrikkelijk vinden als een recruiter zichzelf boven de kandidaat positioneert tijdens het gesprek.” Kortom, wees relaxed en ga het gesprek aan. Het is voor jou even belangrijk om te weten of jij bij de vacature en organisatie past als andersom. “Recruiters die alleen maar vragen op je afvuren doen hun werk dan ook niet goed. Grijp de stiltes aan om ook jouw vragen te stellen, zodat je de regie in het gesprek kan terugpakken.”

Positief

Zowel Dekker als Van der Werff zijn positief gestemd over de kansen van afstuderende studenten. “Ga naar de websites van bedrijven die voor jou interessant zijn. Doordat er veel live evenementen niet doorgaan, zullen bedrijven vooral zelf content gaan creëren om te laten zien wie ze zijn. Op den duur is het ook gewoon doen. Je eerste baan zul je nooit voor heel lang doen, want vaak weet je na een jaar vaak of het bij je past of niet”, zegt Van der Werff.

“Deel ook vooral met elkaar dat het lastig is om nu een starter te zijn”, adviseert Dekker. “Deze ervaringen zijn enorm nuttig voor toekomstige situaties, waarbij je ook met tegenslagen te maken gaat krijgen. Houd in je achterhoofd dat deze situatie tijdelijk is.”

Erasmus Recruitment Days

Met meer dan 100 bedrijven is de Erasmus Recruitment Days het grootste campusrecruitment-evenement in Europa. Tijdens het evenement zijn er mogelijkheden om te netwerken, pitchen en deel te nemen in workshops en interviews.

De Erasmus Recruitment Days zijn van 26 januari tot 12 februari. Meer informatie of aanmelden kan hier: https://erasmusrecruitment.nl/days.