Het RIVM hanteert als richtlijn dat gebouwen aan het Bouwbesluit 2012 moeten voldoen, een wet waarin onder andere bepaald wordt hoeveel frisse lucht per vierkante meter het ventilatiesysteem moet leveren. De universiteit liet daarom voor alle gebouwen onderzoeken of de ventilatie daar nog altijd aan voldoet.

Volgens Marijke Weustink, directeur Real Estate & Facilities, voldoen Tinbergen en het G-gebouw op zich aan alle regels, ‘als je de kleine lettertjes leest’. “Oude gebouwen hoeven volgens het Bouwbesluit 2012 namelijk slechts te voldoen aan de (lagere, red.) normen in het Bouwbesluit 2003. Maar daar wilden we ons niet achter verschuilen. Als je naar de ventilatienormen van 2012 kijkt, dan kun je geen onderwijs meer geven in het G-gebouw.” Het gebouw is zo oud dat investeren in betere ventilatie niet meer zinvol is. Weustink noemt dat overigens nu geen groot probleem, omdat de vraag naar onderwijsruimtes niet groter is dan het aanbod. “Alleen het feit dat we studieplekken in G moeten sluiten, is wel spijtig.”

Capaciteit omlaag

De situatie in het Tinbergengebouw ligt iets anders. “Ook daar is het geen kwestie van een paar knoppen indrukken om de ventilatie te fiksen”, zegt Weustink. Maar de investering die nu gedaan moet worden is geen kortetermijnoplossing, en ook voor Tinbergen geldt dat de vraag naar onderwijszalen niet al te groot is. “Wel horen we van de docenten dat de zalen daar heel geschikt zijn voor het streamen van colleges. Daarom hebben we een aantal zalen in Tinbergen daarvoor beschikbaar gesteld.”

Ook in het Erasmusgebouw, waar zich behalve de Aula voornamelijk kantoren bevinden, voldeden sommige ruimtes niet aan de norm van het Bouwbesluit. “Daar hoeven we gelukkig geen kamers te sluiten, wel gaat hier en daar de capaciteit omlaag van bijvoorbeeld acht naar zes medewerkers.”

Ventilatie voldoet in meeste gebouwen

Voldoen aan het Bouwbesluit betekent niet dat de gebouwen ‘corona-veilig’ zijn, zei Weustink in september al. Het RIVM zou werken aan een advies, maar dat is er nog niet en dus zijn de normen in het Bouwbesluit het enige houvast. “Een verschil met september is wel dat we nu in de praktijk weten dat de ventilatie in de meeste gebouwen voldoet, in plaats van alleen op papier.”

Het advies blijft overigens om na het gebruik van een lokaal de ramen en deuren te openen. “Het zal op sommige plekken wat kouder worden, dat kan ik niet ontkennen. Daar hebben mijn dochters op de middelbare school ook last van.” Er is ook gekeken in hoeverre de ventilatie en het klimaat in de gebouwen op orde blijft bij een lagere buitentemperatuur. In het Van der Gootgebouw bleef dat bijvoorbeeld overal bij een buitentemperatuur van zes graden onder nul (in  sommige ruimtes zelfs tien graden onder nul) op orde. Weustink heeft geen signalen ontvangen dat dat bij andere gebouwen wel een probleem zou zijn.

Studieplekken in de stad

Om te compenseren voor de sluiting van studieplekken in het G-gebouw en Tinbergen, is de universiteit in gesprek met de gemeente Rotterdam. “Er is in elk geval al één partij geïnteresseerd, daarover kunnen we binnenkort meer vertellen. Voor fysieke tentamens zijn we opnieuw in gesprek met Ahoy, maar daar hangt uiteraard wel een prijskaartje aan.”