Anna – anderhalve meter
Anna

In de gebouwen van de Erasmus Universiteit krijgen de studenten veel aanwijzingen in de vorm van looproutes en stickers. Ook de handontsmetter staat in alle gangen klaar. Maar wordt de anderhalvemeterregel ook in acht genomen buiten de gebouwen? “Als je eindelijk weer eens op de campus bent, wil je graag kennismaken met je medestudenten en met elkaar praten.  Dan hou je minder snel rekening met die maatregelen”, geeft Anna Numan (18, eerstejaars student Pedagogische wetenschappen) toe. “Het blijft wel in je achterhoofd zitten natuurlijk.”

Met veel nieuwe besmettingen in Rotterdam wordt er vooral bij studenten extra streng op toegekeken dat de regels worden nageleefd. Het wordt studenten verboden  huisfeesten te houden en grote verenigingsbijeenkomsten zijn afgezegd. “In de stad leven ze de regels wel strenger na dan in dorpen rond Rotterdam”, weet Nando Piree (19, eerstejaars student Bedrijfskunde). Hij hoorde zijn jaargenoten over illegale feesten praten: “Blijkbaar zijn er clubs die rond 12 uur hun deuren aan de voorkant sluiten en alle lichten uit doen. Vervolgens gaat het binnen helemaal los. Op deze manier omzeilen ze de coronamaatregelen.” Maar zelf komt hij daar niet.

Terrasje pakken

Jonah – anderhalve meter
Jonah

“Op sommige plaatsen wordt er gewoon niet streng gelet op de onderlinge afstand”, ziet Anna. “Tijdens de Eurekaweek gingen we weleens een terrasje pakken. Bij sommige cafés in het centrum kon je met zijn tienen rond een tafel zitten, dan maken wij daar natuurlijk gebruik van. Maar bij een volgend café moet je wel uit elkaar zitten en komt er zelfs politie langs om te controleren.”

Ondanks de vele besmettingen onder studenten hebben een hoop wel respect voor de regels, vindt Jonah van Lotringen (20, derdejaars student Geschiedenis): “Ik heb het idee dat studenten zich best bewust zijn van het nut van de anderhalvemeterregel. Ik let er zelf altijd goed op, maar je voelt ook een zekere sociale druk, zowel in de stad als op de campus. Ik ga ook alleen naar bijeenkomsten waar het mogelijk is om afstand te houden en waar de organisatie dit goed in de gaten houdt.”