“Of je nu actief wilt worden in een commissie of een bestuur, of gewoon passief lid wilt worden, wij zoeken studenten als jij die zich bij ons willen aanmelden” – zo kondigden de organisatoren het evenement aan op hun Facebook-pagina. Normaal gesproken grijpen studenten elke kans aan om bijeen te komen, te netwerken en contact te leggen. Maar dit jaar moest het allemaal anders. In verband met de pandemie moesten de verenigingen creatief zijn en werd het evenement naar een online omgeving verplaatst.
De Association Week 2020, die plaatsvond van 15 tot en met 20 september, was voor deelnemers bij te wonen via Zoom. Elke dag had een eigen thema: bedrijven en loopbaanplanning, duurzaamheid en maatschappelijke impact, faculteit, ondernemerschap en technologie, internationale en culturele gemeenschappen, en onderwijs en persoonlijke ontwikkeling. Meer dan dertig studentenverenigingen namen hieraan deel.
Spelen en presentaties

Elke vereniging gaf een presentatie van 20 minuten om te vertellen wie ze zijn en wat ze doen. Ook beantwoordden ze vragen van studenten. Maar het belangrijkste was de informatie die ze gaven over hoe studenten zich kunnen aanmelden voor een commissie, of als passief lid. Aan het eind van de dag kon iedereen meedoen aan een digitale pubquiz en verschillende vragen over de studentenverenigingen beantwoorden. Hoewel veel studenten deelnamen aan de Zoom-bijeenkomsten, waren de meesten passieve toehoorders. Een meerderheid had geen zin om de camera in te schakelen of hun mening te geven. Zelfs de Q&A-sessie ging vooral via de chat.
Elke vereniging koos een unieke manier om de studenten te bereiken. Sommige organiseerden live-spellen. Zo nodigde bijvoorbeeld LifeVersity studenten uit om mee te doen aan een spel met spreken in het openbaar. De studenten die zich hadden aangemeld, moesten snel en op creatieve wijze een toespraak houden, terwijl op een scherm willekeurige afbeeldingen werden getoond, zoals fastfood, bijen of vaten met gif.
Een veilige omgeving voor delen van ideeën
Sommige verenigen stelden interactieve vragen om online discussies en gesprekken op gang te brengen. En hoewel aanvankelijk vooral ongemakkelijke stiltes vielen, veranderden deze korte presentaties uiteindelijk in een prettig platform voor het delen van ideeën en perspectieven. “Wanneer was de laatste keer dat jij je eenzaam voelde?” Deze vraag kwam van een van de leden van Extraordinary life. Deelnemers spraken openhartig over wanneer zij zich voor het laatst eenzaam voelden, wat ze hebben geleerd als lid van een vereniging en hoe hun leven is veranderd sinds ze lid zijn van een vereniging. “Ik ben in gesprek met twintig mensen, maar iedereen zit achter een scherm en ik ben nog steeds eenzaam”, bekende Alicia, een van de deelnemers.
Eén ding werd door elke vertegenwoordiger van een studentenvereniging gezegd: de gastvrijheid en acceptatie, de bereidheid om zonder vooroordelen leden uit te nodigen, een gevoel van verbondenheid en gemeenschap creëren. Op hun beurt waren studenten nieuwsgierig naar hoe ze kunnen bijdragen en commissies kunnen helpen met hun langetermijndoelen, zoals bewustzijn verspreiden en stigma’s doorbreken. “Denk na over je predisposities, want je kunt je niet voorstellen hoeveel je kunt leren van verschillende perspectieven. Als lid van een vereniging kan het gebeuren dat je op enig moment vraagtekens zet bij je eigen mening en volgens mij is dat de enige manier om te groeien”, vertelde Chloe. “Spreek je altijd uit, wees altijd jezelf”, zei Clemens.
Afsluiting

Naast de mogelijkheid om in contact te komen met gelijkgestemde leeftijdgenoten, studenten die een passie voor dezelfde sport delen, of die de zelfde nationale achtergrond hebben, bieden studentenverenigingen ook veel leuke en praktische activiteiten. Ze organiseren trainingen zachte vaardigheden, meditatie onder begeleiding, kookworkshops, ze bieden psychologische begeleiding en zelfs een omgeving waar onderwerpen die een taboe zijn, kunnen worden besproken.
Zondagavond werd het evenement afgesloten. “Ik ben eraan gewend om kennissen te hebben, maar het is goed om bij een groep mensen te horen bij wie je hoe dan ook altijd terecht kunt”, vertelde Gunansh, die daarmee kort samenvatte wat waarschijnlijk een van de belangrijkste boodschappen is, die de verenigingen tijdens de virtuele netwerkdagen aan studenten probeerden duidelijk te maken.
Kon je niet aan het evenement meedoen? Via deze link kom je bij de lijst met deelnemende studentenverenigingen en vind je meer informatie en kun jij je eventueel ook aanmelden.
EM zoekt een motto en jij mag ’t bedenken!
Ieder zichzelf respecterende organisatie vindt zichzelf elke paar jaar weer opnieuw uit.…