De actie, tijdens de Opening van het Academisch Jaar, is een initiatief van vakbonden AOb en FNV en protestbeweging WOinActie. Een van de tochten begint bij de Universiteit Leiden en gaat via de TU Delft naar campus Woudestein.

Symbolisch

“De tour langs de universiteiten staat symbool voor het feit dat wetenschappers van de ene universiteit naar de andere worden gestuurd omdat ze nergens een vast contract krijgen”, vertelt Patricia de Jong, vakbondsfunctionaris op de Erasmus Universiteit. Vanuit de FNV is zij betrokken bij de organisatie van de tocht. “Vooral jonge docenten en onderzoekers krijgen vaak het ene na het andere tijdelijke contract.”

Dat leidt tot verspilling van talent, verhoogt de werkdruk, wakkert onderlinge strijd aan en zorgt voor een onveilig werkklimaat, vinden de initiatiefnemers van de fietstocht. Bovendien is het probleem momenteel nog urgenter, denkt De Jong, vanwege de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt.

Voor Leidse, Delftse en Rotterdamse wetenschappers voert de tocht van het Pieterskerkhof in Leiden (tegenover het Academiegebouw) via de Aula van de TU Delft naar campus Woudestein, waar deelnemers worden opgevangen voor het Hattagebouw. Deelnemers kunnen ervoor kiezen om in Leiden (om half elf ‘s ochtends) of in Delft (om half een ‘s middags) te starten. Ze verwachten rond twee uur aan te komen op Woudestein.

Meer informatie of aanmelden? Dat kan op de website van de Algemene Onderwijsbond.