Jacobs wacht haar bezoek op in de monumentale entree van de voormalige gemeentebibiliotheek in hartje Rotterdam. Geen handdruk uiteraard. Maar of de verslaggever toch even terug wil gaan naar de handpomp met desinfecterende gel bij de ingang. Jacobs is de eerste die toegeeft dat de nieuwe regels nog even wennen zijn. “Gisteren liep ik twee keer per ongeluk mijn kamer uit zonder mondkapje”, lacht ze.

Strenger handhaven

Zo’n zevenhonderd studenten telt het EUC en ondanks de coronapandemie zijn er dit jaar net zoveel gekomen als in andere jaren. Het merendeel van de studenten komt uit een buitenland, waar strengere coronaregels gelden dan in Nederland. En omdat de studenten van het EUC in het propedeusejaar bij elkaar gehuisvest zijn, is het contact zeer intensief. Allemaal redenen om de regels strenger te handhaven dan elders op de Erasmus Universiteit. Alles uiteraard in goede afstemming met het College van Bestuur.

Jacobs: “Op onze campus is het gemeenschappelijk leren in een persoonlijke setting heel belangrijk. Ook tijdens de pandemie willen we onze studenten meer blijven aanbieden dan online onderwijs. Waar mogelijk geven we dus klassikaal en in het gebouw college. Dat lukt alleen als iedereen meewerkt om de anderhalve meter te handhaven. Daarnaast hebben we de regel opgesteld dat iedereen die zich in het gebouw verplaatst een mondkapje draagt. Verplichten kunnen we dat niet, maar tot nu toe houdt iedereen zich eraan. Sterker nog, uit respect voor de docenten en medestudenten dragen sommige studenten de mondkapjes zelfs al tijdens de colleges.”

Gabriele Jacobs dean EUC
EUC-dean Gabriele Jacobs Beeld door: Fabienne Hoogendoorn

Kwestie van respect

Van haar collega’s op andere university colleges in Nederland hoort Jacobs dat een aantal dezelfde regels heeft ingevoerd. Dat mondkapjes geen landelijk beleid zijn, interesseert Jacobs minder. “Als ze maar helpen om het risico met 5 procent te verminderen, dan is dat al reden genoeg. Daarnaast herinneren ze iedereen er op een vriendelijke maar duidelijk manier constant aan dat we afstand moeten houden. Ik vind dat ze op die manier een bijdrage leveren aan een positieve veiligheidscultuur.”

De studievereniging van het EUC voelt zich sterk betrokken bij het naleven van de regels. Met enige spijt in zijn stem zegt voorzitter William Sampaeo Shain dat zijn voorzitterschap anders is dan dat van al zijn voorgangers. “Waar zij tijdens de introductietijd bezig waren met het organiseren van veel face-to-face-evenementen en -feesten, gaat bij ons gezondheid en veiligheid boven alles. Ik heb het gevoel dat onze studenten zich daardoor niet ingeperkt voelen in hun vrijheid. Ja, ik houd van mijn vrijheid maar ik wil dat mijn medestudenten zich veilig voelen. Een mondmasker dragen is bij ons een kwestie van respect.”

Introductieweek

Ondanks de strengere regels hebben de eerstejaars van het EUC volgens Sampaeo Shain deze week toch een mooie introductieweek. “We hebben genoeg activiteiten buiten kunnen organiseren, zoals een speurtocht dwars door Rotterdam en icebreakers in het park. Ook inhoudelijk hebben we mooie dingen gedaan, zoals een podcast over duurzaamheid. Ondanks corona is een goede introductieweek van het grootste belang voor de eerstejaars die daar mentaal en fysiek een enorme boost van krijgen.”

Voorzorgsmaatregelen of niet: zondag bleek dat toch één van de studenten toch was besmet. Deze student is volgens Jacobs met vier contactpersonen direct in zelf-quarantaine gegaan. De anderen zijn inmiddels ook (negatief) getest op het coronavirus.

Lees één reactie