Het klinkt als een aflevering van een spannende serie, maar het bovenstaande fragment komt uit een video voor Identity Crisis, het spel wat de eerstejaarsstudenten tijdens de Eurekaweek spelen.

Het spel bestaat uit twee onderdelen, een deel online en een deel in de stad. Onderaan de Erasmusbrug zitten Yi Min en Quinten, twee aankomende studenten Economie en Bedrijfseconomie. Het online gedeelte van het spel hebben ze al achter de rug. “Op maandagavond hebben we via Zoom een groepsnaam en logo bedacht en een groepsfoto gemaakt,” zegt Yi Min, aankomend student Economie en Bedrijfseconomie. “In het begin van de online meeting was het erg ongemakkelijk. Iedereen wacht maar af tot een ander iets gaat zeggen.” Quinten begrijpt die ongemakkelijkheid wel. “Je weet dat iedereen het spannend vindt, maar gelukkig is er altijd wel een iemand die zicht opoffert om de stilte te doorbreken.”

Knopen op het standbeeld

Dinsdag zijn Yi Min en Quinten in de stad voor het fysieke deel van het spel. Ieder groepje krijgt een tablet mee en volgt een uitgestippelde route. Op verschillende punten in de stad, zoals het standbeeld van Hendrik Tollens of Hotel New York, wordt via de tablet een vraag of een opdracht ontgrendeld. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel knopen er op het standbeeld van Hendrik Tollens zitten? Of wanneer Erasmus geboren is?

De eerstejaarsstudenten die mee hebben gedaan aan het spel Identity Crisis kunnen je dat haarfijn vertellen. Bij iedere goed beantwoorde vraag of opdracht zijn er punten te verdienen. Uiteraard wint het groepje met de meeste punten.

Uitdagender

In de buurt van de Erasmusbrug ligt Het Park, waar meerdere groepjes zich verzamelen voor de picknick. Ook Melissa (International Psychology) is met haar groepje in Het Park beland en heeft het naar haar zin. “Ik vind het een erg leuk spel, omdat je op deze manier goed de stad leert kennen. Maar daarnaast is mijn favoriete deel toch wel het ontmoeten van mijn medestudenten.”

Haar groepje bestaat verder uit de Engelse Jonas, Isabella uit Denemarken en Bailey uit Nederland. Hoewel de groep het fijn vindt om elkaar via het spel beter te leren kennen, hebben ze wel wat aanmerkingen. “Het fysieke deel van het spel had uitdagender geweest als we zelf op zoek moesten naar de locaties. Op die manier hadden we de stad veel beter leren kennen,” zegt Jonas. Bailey is vooral blij dat er fysieke activiteiten zijn. “Uiteindelijk maakt het niet veel uit wat het spel inhoudt, het is sowieso fijn om eindelijk elkaar te leren kennen.”