Door de coronacrisis zijn er enorme wachtlijsten ontstaan voor de operatiekamers. Het is een lastige taak om te beslissen wie er als eerste geholpen mag worden. Hiervoor hebben chirurg Rob Baatenburg de Jong en onderzoeker Hester Lingsma van het Erasmus MC een wiskundig programma ontwikkeld dat artsen kan helpen die keuzes te maken.

“Dit model is een decision tool”, legt Baatenburg de Jong in Erasmus TV. “Hij neemt zelf geen beslissing, maar helpt ons om er een te nemen.” Lingsma legt uit dat het wiskundig model vijf variabelen berekent. Ten eerste, de overlevingskans van de patiënt vóór de operatie, gevolgd door de overlevingskans na de operatie, de levenskwaliteit en de leeftijd van de patiënt. “Door deze vijf elementen te combineren, geeft het model een schatting welke patiënt het meest profijt kan hebben van de ingreep.”

Bron: youtu.be

Kwaliteit van leven

In de hal van het Erasmus MC verschillen de bezoekers van mening over hoe de wachtlijsten het beste weggewerkt kunnen worden. “De artsen moeten gewoon beginnen met de patiënten die als eerste waren ingepland voor de coronacrisis”, zegt Hella. Caroline kiest juist voor patiënten die het langste kunnen genieten van goede gezondheid. “Dus eigenlijk mensen die na de operatie een hogere kwaliteit van leven hebben.”

“Het belangrijkste is dat niemand anders de keuze maakt behalve de behandelend arts”, zegt Nelleke. Over het gebruik van een algoritme is ze sceptisch. “Ik geloof dat een mens meer is dan zijn of haar ziekte”, vervolgt ze. “De artsen moeten heel goed kijken naar de urgentie. De ene kan psychisch ook beter wachten dan de andere, ook al heeft hij of zij ernstigere klachten.”

Caroline: “Zo’n wiskundig programma kan zeker bij dragen, maar het mag niet de overhand krijgen.”