Sterker nog, een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is zo enthousiast over het idee, dat de minister de uitkomst van een experiment met betalen-per-studiepunt niet hoeft af te wachten. Ze mag flexstuderen ‘zo snel als mogelijk wettelijk verankeren’.

Uitkomst

Dat staat in een motie van VVD en PvdA die dinsdagmiddag is aangenomen. Het idee is dat studenten niet altijd de mogelijkheid hebben om fulltime te studeren, bijvoorbeeld omdat ze mantelzorger zijn of omdat ze een eigen bedrijf hebben. Dan zou flexstuderen uitkomst kunnen bieden.

Niet iedereen ziet het zitten. GroenLinks, SP en PVV stemden tegen. Zij vrezen verkapte bezuinigingen en een ieder-voor-zich-samenleving, zoals een GroenLinks-Kamerlid het eerder verwoordde.

Experiment

Momenteel doen twee hogescholen en drie universiteiten aan de pilot voor flexstuderen mee: dat zijn Hogeschool Windesheim, Hogeschool Utrecht, Tilburg University, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Er is veel belangstelling voor de tweede ronde van de proef. Twaalf nieuwe instellingen haken dan aan.

Het experiment loopt nog tot 2023, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de minister een wetsvoorstel gaat maken zodat flexstuderen vanaf september 2023 op alle hogescholen en universiteiten mogelijk wordt.