Toen Manden het Erasmusgebouw op haar eerste werkdag binnenkwam, was de campus al twee weken dicht. “Ik heb overlegd met René Karens (Hoofd Bestuurlijke zaken, red.) en personeelszaken dat ik de eerste dagen nog op kantoor mocht komen om allerlei zaken te regelen”, vertelt ze. Zo heeft ze bijvoorbeeld de werkruimtes verkend en haar computer opgehaald voor het thuiswerken.

“Ik heb nog een normale sollicitatieprocedure gehad”, blikt Manden terug. Tijdens haar sollicitatiegesprekken in februari heeft ze Ritsema van Eck leren kennen. Ook haar directe collega’s – Bibi van der Hijde en Marlou Deckers – en Hoofd Bestuurlijke zaken René Karens heeft ze ontmoet. Maar twee weken voordat ze zou beginnen met de baan, ging de universiteit op slot. “Dus ik heb daarna niemand meer gezien.”

Bijzondere tijd

Inmiddels heeft ze een bureau neergezet in haar slaapkamer en tovert ze overdag de ruimte om in een thuiskantoor. Op afstand werken is soms niet handig, geeft ze toe, vooral als je net begint met een nieuwe baan. “Je hebt dan geen collega’s om je heen die je even kan aantikken als je vragen hebt of ergens vastzit”, vervolgt ze. “Gelukkig maken vooral Bibi en Marlou mij wegwijs.” Dagelijks hebben zij een vast inbelmoment om hun werk af te stemmen. Ook kan Manden haar vragen altijd kwijt in een appgroep.

Dat ze in een bijzondere tijd van baan heeft gewisseld, merkt Manden wel. “De meeste beslissingen die ik voorbij zie komen, zijn corona-gerelateerd. Reguliere zaken lopen natuurlijk nog, maar veel afspraken worden uitgesteld of verzet, zoals grote overleggen van Raad van Toezicht en het College van Bestuur. Die plannen we normaalgesproken in tijdens de zomermaanden, maar nu organiseren we ze al op korte termijn.”

Tweede familie

Vanuit haar slaapkamerkantoor begint Manden de dag met een overleg met collega’s van Bestuurlijke zaken. De online samenkomst gaat niet alleen maar over werkgerelateerde zaken, maar ook over privéomstandigheden. “Iedereen krijgt de kans om zijn verhaal te delen”, vervolgt ze. “Het is heel gek eigenlijk, want ik heb alleen René, Bibi en Marlou in het echt gezien, maar door de calls heb ik het idee dat ik het team heel goed ken.”

Volgens Manden is er in het team veel begrip voor de lastige thuiswerksituatie. “Ik heb een zoontje van negen maanden en in eerste instantie voelde ik me best ongemakkelijk dat ik tijdens mijn werkuren aandacht moest verdelen tussen mijn werk en mijn kind”, vertelt ze. Maar haar collega’s zijn heel begripvol. “Wanneer mijn partner en ik tegelijkertijd moeten inbellen voor werk, bijvoorbeeld, dan is het niet erg als ik een keertje mijn zoontje op mijn schoot heb”, vertelt ze. De EUR bevalt haar goed. “Binnen korte tijd voelt het team al als een tweede familie.”