Hoe ieder vak dan wordt afgerond is nog niet helemaal duidelijk. “We stappen over op alternatieve manieren van tentaminering, zoals essays, thuisopdrachten of online tentamens. Tentamens worden op zo’n manier in elkaar gezet dat studenten ze thuis kunnen maken zonder camerabewaking”, aldus Richter. Ook zal de faculteit rekening houden met de tijdzones waarin de studenten zich bevinden. Op 24 april wordt uiterlijk bekendgemaakt hoe ieder vak zal worden afgesloten en op 1 mei is er een officieel tentamenrooster.

Onzekerheid

De aanleiding voor deze beslissing was onder andere de groeiende onzekerheid onder studenten. “De faculteit bestaat uit veel internationale studenten, waarvan er op dit moment veel in hun thuisland zijn. De situatie leidde tot veel onzekerheid voor hen, omdat niet duidelijk was of en wanneer ze terug moesten komen voor de tentamens,” zegt Marianne Schouten, woordvoerder van de RSM.

Eind vorige week deelde de faculteit mee dat de tentamens mogelijk uitgesteld werden tot eind juni of juli, en dat studenten alsnog naar de campus moesten komen. Dit leidde tot veel kritiek van studenten. Veel internationale studenten hadden namelijk hun studentenkamer al opgezegd en zouden dan voor drie weken terug moeten komen naar Rotterdam voor de tentamens. Derdejaars IBA-student Dorian uitte zijn kritiek in de Facebookgroep van de RSM. Medestudenten die hetzelfde ervaarden reageerden massaal op zijn bericht. “Met een aantal studenten hebben we toen in een paar dagen deze opmerkingen samengevat, de belangrijkste problemen eruit gelicht en hier oplossingen voor bedacht”, zegt Dorian. Een brief en een petitie waarin de studenten hun zorgen uitten werd vervolgens verstuurd naar de RSM.

Nog voor de Pasen

Volgens Schouten was de petitie een van de redenen om alles online af te ronden. Ook Richter benoemt in het bericht van donderdag de petitie en de brief. “We zijn jullie dankbaar voor het delen van jullie zorgen en we nemen de oproep tot heldere en snelle communicatie zeer serieus. Daarom wilden we deze informatie nog voor Pasen bekendmaken”, schrijft de decaan. Of studenten alsnog op tijd hun jaar kunnen afronden is nog niet met zekerheid te zeggen, laat Schouten weten. “Wel is nu duidelijk dat alle studenten het academisch jaar vanuit hun huis kunnen afmaken.”