Yasmina houdt van koken en bakken. Ze werkte vijf jaar als professionele sushi-chef en bracht wat lekkers mee naar het interview: versgebakken luchtige vegan brownies. “Elke keer als ik mijn eten meenam naar de universiteit, kreeg ik opmerkingen als: ‘Mijn god, heb jij dat echt gemaakt?’, ‘Heb je daar tijd voor?’, ’Ik zou willen dat ik kon koken’. Dat zette mij aan het denken”, vertelt Yasmina over het moment dat ze op het idee kwam voor Freshtable. “Ik begon met vragen hoeveel studenten besteden aan een gemiddelde maaltijd. Ik vond de prijzen die ik hoorde belachelijk: 15 tot 20 euro. Ik wilde studenten helpen door een betaalbare optie te bieden, die ook nog duurzaam is.”

Hoe gaat het in zijn werk?

Freshtable is geen gewone voedselbezorgdienst, maar biedt wekelijkse maaltijdplanning. Je bestelling wordt in twee delen geleverd, drie maaltijden per keer. “Alles moet goed en vers zijn. Dat wil niet zeggen dat we geen pizza of pasta maken, maar het moet bereid worden met voedzame producten. Wij gebruiken geen toevoegingen of vreemde ingrediënten waarvan we de naam niet kunnen uitspreken.”

En omdat Yasmina weet dat internationale studenten hun thuis soms heel erg missen, probeert ze gerechten uit verschillende keukens in het menu op te nemen. “We maken gerechten uit Marokko, Syrië, Zuid-Afrika, China, Indonesië, noem maar op.” Alle maaltijden worden geleverd via ophaalpunten op de campus. In verband met de maatregelen rond het coronavirus heeft Freshtable tijdelijk een contactloze bezorgdienst. “Normaal gesproken bezorgen we niet aan huis, omdat dat niet duurzaam is. Maar ook omdat we prijs stellen op menselijke interactie. Ons doel is niet alleen om studenten hun maaltijden mee te geven, maar ook het verhaal dat erachter zit. Je kunt bij ons langskomen en praten met de mensen die je maaltijd hebben bereid, en vragen stellen.”

En dit is haar eigen verhaal: “Ik ben een Nederlandse Marokkaan. Omdat ik een kind van migranten was, werd ik gezien als anders, een buitenstaander. Ik heb altijd de drang gehad te zorgen dat andere mensen zich nooit zo zouden voelen. Mijn hart gaat naar doelen waarmee ik impact kan maken, een bijdrage kan leveren aan de maatschappij en mensen kan helpen bij een beter leven. Dit heb ik van mijn ouders geleerd, zij gaven het goede voorbeeld. Ik herinner me dat begin jaren negentig een familie uit Libië bij ons in huis woonde. Ik ben hier altijd in geïnteresseerd geweest en ik heb ook altijd vrijwilligerswerk gedaan met vluchtelingen.” Yasmina besloot alle goede doelen te combineren en stelde drie doelstellingen vast voor Freshtable: duurzaamheid, betaalbare maaltijden en sociale inclusiviteit.

Webp.net-resizeimage-2
Beeld door: Milena Chopova

Banen voor vluchtelingen

“De vluchtelingen die de afgelopen jaren in het land aankwamen zijn intelligent, maar slechts zeven procent vindt een baan. Bijna altijd doen zij werk dat onder hun niveau ligt. Waarom zou je dat niet gebruiken om elkaar te helpen?” Voor het vergaren van financiële middelen en de start van het bedrijf wendde Yasmina zich tot het Europees Solidariteitskorps, dat Freshtable een kleine subsidie bood. “Heb je een goed idee om de samenleving te helpen, en dat geldt niet alleen voor vluchtelingen, maar bijvoorbeeld ook voor ouderen, kun je bij de organisatie een aanvraag doen voor een klein geldbedrag. Je hoeft alleen maar vijf gelijkgestemde mensen erbij te betrekken en een heleboel formulieren in te vullen.”

Op dit moment heeft Freshtable twaalf medewerkers, zes vluchtelingen en zes studenten. Er zijn al 43 maaltijden bezorgd. Het doel is om binnen zes maanden het bestaande klantenbestand te verdubbelen, en ook minstens twintig vluchtelingen te helpen bij het opdoen van werkervaring en sociale integratie.

Ieder teamlid van Freshtable doet hetzelfde werk op alle plekken in de organisatie. “Ik wil niet dat vluchtelingen alleen maar het productiewerk doen, koken en naar huis gaan. We begonnen met het aanbieden van stages, mentorprogramma’s en zelfs lessen Nederlands.” Op dit moment begeleidt iedere medewerker van Freshtable een paar vluchtelingen. “Freshtable biedt anderen een kans, maar ik ervaar het als een win-winsituatie voor ons allemaal. We leren veel van hen over diverse aspecten van het bedrijf, van hun waardevolle ervaring en van hoe zij in het leven staan.”

Je kunt je aanmelden voor een weekabonnement via de website van Freshtable. Elke maaltijdbox kost nog geen 30 euro en er zijn ook halal en veganistische opties beschikbaar.

Wil je meer informatie? Volg Freshtable op Instagram.