Zowel in maart als in april stonden feesten gepland ter ere van het 21e lustrum van Laurentius, maar toen bekend werd dat grote bijeenkomsten met meer dan honderd mensen niet meer waren toegestaan zijn de festiviteiten afgelast. Gayral: “Het is wat het is, hoe jammer we het ook vinden. We hebben nu dagelijks overleg over hoe nu verder.”

Stille sociëteit

Via e-mail werden de leden ingelicht. Ook kregen ze het verzoek niet meer in grote groepen samen te komen en fysieke afstand van elkaar te bewaren. “We moeten niet alleen aan onszelf denken, maar benadrukken ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we hebben”, zegt Gayral. “De sociëteit is stil, bijeenkomsten en sportevenementen zijn afgelast en commissies en besturen hebben we gevraagd alleen nog contact via e-mail en telefoon te hebben.” Tot zover heeft Gayral nog geen meldingen gekregen van eventuele coronabesmettingen onder leden.

Heeft het coronavirus financiële consequenties voor het lustrum en de vereniging? “Het gaat allemaal zo snel, daar kunnen we nu nog niks over zeggen.” Ook of de festiviteiten worden verplaatst naar andere data is nog onduidelijk. “Ik heb geen glazen bol, we moeten eerst zien hoe dit zich ontwikkelt en wat financieel haalbaar is.” De geplande evenementen in mei, de zogeheten ‘piekweken’ gaan waar mogelijk door.

Helpen bij de voedselbank

Toch hoeven leden van Laurentius niet stil te zitten deze weken. De stichting van de vereniging, Voormekaar, kreeg door de coronacrisis deze week een aantal nieuwe aanvragen. Onder andere de Rotterdamse Voedselbank vroeg om extra handen, maar ook voor huiswerkbegeleiding van scholieren is bij de vereniging aangeklopt. Gayral: “De stichting inventariseert welke leden willen en kunnen helpen, wie gezond is kan natuurlijk iets bijdragen.”