Studenten die eigenlijk te weinig studiepunten hebben om door te stromen naar het tweede studiejaar mogen door de bijzondere omstandigheden rond het coronavirus nu toch door. De bsa-norm van de studie moet in dat collegejaar wel gehaald worden.

De Erasmus Universiteit staat bekend om het strengste bsa van Nederland: bij alle studies moeten alle zestig punten gehaald worden in jaar één. Alleen Geneeskunde is een uitzondering, omdat de studenten daar ‘maar’ 45 punten binnen hoeven te slepen in hun eerste studiejaar.

Wat de regeling precies zal betekenen voor EUR-studenten is nog niet helemaal duidelijk. “Universiteiten stellen zelf nadere richtlijnen op om te bepalen welke studenten dit betreft”, zo laat een woordvoerder van de Erasmus Universiteit weten. De universiteit hoopt volgende week per faculteit duidelijkheid over die richtlijnen te hebben, zodat alle eerstejaars weten wat dit voor hen betekent.

Extra leenopties

Als studenten in financiële problemen komen, bijvoorbeeld omdat ze hun werk of deel van hun salaris verliezen, kunnen ze hun lening ophogen bij DUO. Dat kan ‘zo nodig met terugwerkende kracht vanaf het begin van het collegejaar.’ Daarnaast wijst het ministerie op de optie om collegegeldkrediet aan te vragen. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kunnen ze contact opnemen met DUO voor maatwerk.

Voor afgestudeerden geldt dat ze hun aflossingsvrije jaren kunnen gebruiken. Als ze die al hebben gebruikt, kunnen ook zij contact opnemen met DUO, dat zal ‘coulant omgaan met de situatie en maatwerk toepassen’.

Aanmelddeadline opgeschoven

Wie zich in wil schrijven voor een nieuwe studie moet dit doorgaans vóór 1 mei doen. Deze deadline is nu een maand opgeschoven en staat op 1 juni.

Sommige studies kennen een toelatingsprocedure of studiekeuzecheck. Dat is nu vaak niet mogelijk omdat grote groepen mensen niet bij elkaar mogen komen, vanwege de coronamaatregelen. In de gemaakte afspraken staat dat universiteiten niet meer verplicht zijn om deze studiekeuzecheck  aan te bieden, maar veel willen dit nog steeds kunnen doen.

Lees 2 reacties