In de appgroepen van de verschillende disputen binnen de vereniging is vanochtend wel wat heen en weer gegaan, bevestigt Alain. Elk dispuut heeft aan het begin van het collegejaar een pakket aandelen gekocht, voor tussen de 200 en 400 euro per persoon. In een negen maanden durende competitie kijken de studenten welk dispuut het beste is in de aandelenhandel. Al een paar weken daalden de beurzen vanwege corona, maar vanochtend ging het ineens enorm hard. “We zijn behoorlijk wat punten gezakt! Wat natuurlijk alles te maken heeft met ‘OPEC’.”

OPEC? Ja. OPEC (de organisatie van olie-exporterende landen). Mary Pieterse-Bloem, bijzonder hoogleraar aan de Erasmus School of Economics (ESE) en global head fixed-income bij ABN-Amro, legt uit: “Vrijdag werd bekend dat Rusland niet akkoord gaat met afspraken binnen de OPEC om de productie te verlagen en zo de prijs op peil te houden, waar Saoedi-Arabië op aandringt.”

'We gooien al onze olie de markt op'

2020-03-09 B&R Beurs Alain Faddegon
Alain Faddegon, bestuurslid B&R Beurs. Beeld door: B&R Beurs

“Saoedi-Arabië produceert zoveel olie dat zij meestal eigenhandig de prijs op peil kunnen houden door de productie aan te passen.  Nu willen ze dat andere landen daar ook meehelpen en dat zij niet de enigen zijn. De aanleiding zijn de dalende olieprijzen door het coronavirus. Maar Rusland – dat een zwakke marktpositie heeft – werkt niet mee. Gevolg daarvan is dat Saoedi-Arabië zegt: ‘We flikkeren al onze olie de markt op, als jullie niet meedoen’, waardoor de olieprijzen nóg harder dalen. Dat zorgt voor behoorlijke onrust op de markt,” zegt Pieterse-Bloem. “Men wil van aandelen af, momenteel.”

Student en B&R-bestuurslid Alain niet. Hij had met een aantal van zijn verenigingsgenoten – ‘niet elk dispuut was er op tijd bij’ – al voorspeld dat de beurzen (gedeeltelijk) zouden instorten. “We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het coronavirus. We vergeleken het met andere virussen en keken naar hun invloed op de markt. Uit die analyse bleek volgens ons dat corona nogal wat problemen zou veroorzaken, dus verkochten wij onze aandelen half februari. Toen kwam de OPEC er nog overheen – al hadden we dat natuurlijk niet voorzien.”

Het coronavirus is vervelend voor het bestuur van B&R doordat ze evenementen af moeten zeggen, maar een boeiende tijd is het wél. “Het is super goed om dit mee te maken. In de tijd dat ik bij de vereniging zit zijn de aandelen alleen maar gestegen. Maar nu kunnen we ook leren – veel van ons willen de financiële sector in – van een slechte markt. Dan spelen ineens hele andere emoties en marktwerkingen een rol,” zegt Alain.

'Ik zie het wel weer terugveren'

En zo halen ze er lessen uit voor de langere termijn. “Het leuke is: komende week krijgen we een college van APG, de pensioenuitvoerder van ABP, over hoe te investeren in ‘fixed income’, ofwel staats- en bedrijfsobligaties. APG gaat vooral vertellen over staatsobligaties. Die stijgen nu juist in waarde, omdat investeren in staatsobligaties veiliger is. Dus perfecte timing om hen te spreken in deze onzekere tijden op de markt.”

Zelf wil Faddegon – student International Business Administration (IBA) – ook de financiële wereld in. Wat hier zo leuk aan is? “Het competitieve. Je kunt je helemaal verliezen in het uitzoeken hoe koersen zullen gaan lopen, wat de invloed van bepaalde ontwikkelingen op de markt is en uiteindelijk is het allemaal weer veranderlijk en moet je zorgen dat jij daarop het beste inspeelt.”

Of we een crisis tegemoet gaan vergelijkbaar als die in 2008? Pieterse-Bloem ziet het vooralsnog niet heel somber in. “Ik denk dat het een tijdelijk fenomeen is, ik zie het wel weer terugveren. Al heb ik met corona én OPEC na elkaar wel een beetje het gevoel alsof er een onweersbui boven de beurs blijft hangen die maar niet over trekt.”