Een wereld zonder seksuele intimidatie, ongelijke behandeling tussen geslachten, vrouwenhaat, machismo en discriminatie, dat willen de deelnemers van de mars. Uit onderzoek van de EUR bleek dat 94 procent van de vrouwen tussen de 18 en de 45 te maken heeft gehad met intimidatie op straat.

De eerste Slutwalk was in 2011, in Toronto. Een Canadese agent had studenten aangeraden zich niet als sletten te kleden, om zo te voorkomen dat ze zouden worden aangerand of verkracht. Drieduizend mensen deden mee aan de eerste Slutwalk om tegen dat idee te protesteren. In de daaropvolgende jaren is de mars uitgegroeid tot een beweging die strijdt voor gelijke rechten.

slutwalk_33
Emma, Jet en Andre bij de Slutwalk 2020 Beeld door: Aysha Gasanova

Andre, masterstudent Arts, Culture and Society, is één van de vrijwilligers bij de SlutWalk. De vrijwilligers zijn te herkennen aan de oranje hesjes en lopen aan de randen van de groep, om iedereen bij elkaar te houden. “Het huidige systeem is niet oké, en dat wil ik laten zien”, vertelt Andre. “Niets zeggen is instemmen met alle fouten in het systeem.” Zijn vriendin Jet, alumna van de bachelor Arts and Culture, knikt instemmend. Ze houden nog even elkaars hand vast voor de stoet vertrekt, dan nemen ze hun plekken in.

“We hebben allemaal wel iets meegemaakt”, vertelt Emma, ook een alumna van Arts and Culture. Als ze praat, trekt ze de string die ze voor haar gezicht draagt aan de kant. Nagefloten, nageroepen, gevolgd worden op straat, mannen die in lichaamsdelen knijpen bij het uitgaan. “Het hoort er niet bij. Het is niet normaal.”

ESm9db8XsAETdB0

Aan het eind van de wandeling op het Stadhuisplein lopen de tranen over de wangen van enkele deelnemers. Het gevoel van saamhorigheid is groot. Deelnemers geven elkaar knuffels, complimenten over elkaars outfits, maar ook complimenten voor het durven dragen van bepaalde borden. ‘Age it happened: 14. Years since: 4. People I’ve told: 13 (&counting). I am a survivor!’. ‘I did report because women deserve justice’.

“Tot volgend jaar”, roepen een aantal vrouwen naar elkaar. “Het zal nog steeds nodig zijn om te protesteren.”