“Wat is dit?” vraagt deelnemer Olga wanneer ze tempeh ontdekt tussen de ingrediënten. Ze heeft geen flauw idee wat het is. “Die gaan we dus niet gebruiken”, zegt ze lachend. Bij de kookwedstrijd tijdens de Sustainability Days moeten deelnemers niet alleen iets lekkers koken, het moet ook duurzaam zijn.
“We hanteren twee soorten criteria”, vertelt organisator Tsania Hisbaron van de Sustainability Hub. “Ten eerste ‘normale’ criteria, zoals smaak en presentatie. Bij de duurzaamheidscriteria bekijken we of de deelnemers ingrediënten gebruiken die ‘in het seizoen’ zijn. Daarnaast meten we ook de CO2-voetafdruk. Hiervoor gebruiken we een lijst waarmee we de uitstoot van de gerechten kunnen berekenen.”
De vier deelnemende groepen concurreren elkaar de pan uit met hun fraaiste creaties. Vietnamese rijstrolletjes, Marokkaanse couscous en gele rijst met geroosterde courgettes passeren de revue. Maar niet iedereen komt om te winnen. “Wij houden van koken, daarom doen we mee”, vertelt student Sabrina. “Het kan ons niet schelen of wij gaan winnen.”
“Wij maken Thaise pad-thai en mango met kleefrijst”, vertelt student Thomas. “Maar we improviseren met alles, dus we weten niet zeker of het gaat lukken.” Toch wint zijn groep uiteindelijk. Wat is hun geheime ingrediënt? “Vriendschap”, lachen ze.
Bekijk hier de video van de kookwedstrijd: