Medewerkers die in China zijn worden gevraagd om China te verlaten. De universiteit biedt aan om ze te helpen bij het vertrek. Studenten in China worden niet opgeroepen om het land te verlaten, maar krijgen wel hulp geboden als ze dat willen. Overigens zijn er voor zover bekend momenteel geen EUR-studenten of -medewerkers in China, zo laat de woordvoerder van het CvB weten.

Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is donderdagmiddag aangescherpt. Voor China geldt het advies om daar alleen naartoe te gaan voor noodzakelijke reizen en voor de provincie Hubei – waar Wuhan deel van uitmaakt – geldt het advies om daar niet naartoe te reizen.

Studenten uit China blijven welkom

Inkomende studenten vanuit China zijn ‘voorlopig gewoon welkom’, dat zijn er volgens een woordvoerder van de universiteit in deze uitwisselingsperiode 36. “Wel adviseren we alle studenten en medewerkers die recent in Wuhan of provincie Hubei zijn geweest of in nauw contact hebben gestaan met personen uit Wuhan of de provincie Hubei die ziekteverschijnselen vertonen, met spoed contact op te nemen met de eigen huisarts.”

De Hogeschool Rotterdam verbood donderdagmiddag ‘uitreizen naar China in het kader van stage, studie of werkbezoek per direct’ voor alle medewerkers en studenten van de hogeschool. De maatregel geldt voor onbepaalde tijd.

Donderdagavond is het coronavirus door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Dat heeft de Verenigde Naties-organisatie vooral gedaan om ‘landen met een zwakkere gezondheidszorg te beschermen’. De VN-chef Adhanom Ghebreyesus noemde de uitbraak en opkomst van het virus ‘ongekend’.

Geen medewerkers of studenten uit Wuhan

Het Coronavirus ontstond op een markt in de Chinese stad Wuhan. Inmiddels zijn er in China zeker 9.692 mensen besmet met het virus, waarvan er 213 zijn overleden, meldt de gezondheidscommissie van China deze ochtend. De WHO meldde gisteren dat er 82 mensen verspreid over 18 landen buiten China besmet zijn met het virus, waaronder Frankrijk en Duitsland.

Eerder maakte de universiteit bekend dat er momenteel geen directe links zijn tussen de EUR en Wuhan, ondanks dat de Wuhan University een partneruniversiteit is. “Er zijn sinds de uitbraak van het virus geen studenten of medewerkers uit Rotterdam naar Wuhan gereisd of andersom”, zegt een woordvoerder.

Dat het medewerkers verboden wordt om naar China te reizen en studenten ontraden, heeft een juridische reden, zegt de woordvoerder. “Studenten die op uitwisseling gaan naar China zijn er momenteel niet, maar we kunnen ze het niet verbieden om op familiebezoek te gaan. Dat kunnen we juridisch gezien wel bij medewerkers.”

Aanvulling 12-2 In een eerdere versie van dit artikel leek het alsof er op dit moment 36 studenten uit China op de universiteit zijn. Dat klopt niet, het gaat om 36 Chinese studenten die in deze uitwisselingsperiode (eind januari, begin februari) naar de Erasmus Universiteit zijn gekomen. Ook een opmerking van de universiteitswoordvoerder dat er op dit moment geen studenten of medewerkers uit Wuhan in Rotterdam zijn was onjuist. De woordvoerder bedoelde daar dat er sinds de uitbraak van het virus geen medewerkers of studenten van of naar Wuhan zijn gereisd.

Lees 2 reacties