“Wij vertrouwen op de maatregelen van Nederlandse instanties”, zegt een EUR-woordvoerster. Directe links tussen de universiteit en Wuhan zijn er momenteel niet. Wuhan University is een partneruniversiteit, maar er zitten op dit moment geen studenten of medewerkers uit Wuhan in Rotterdam of studenten uit Rotterdam in Wuhan.

Deze weken komen er veel uitwisselingsstudenten aan in Rotterdam. Hoeveel Chinese studenten er komen is niet precies bekend, maar er komen geen studenten uit Wuhan aan, laat de universiteit weten. Jaarlijks studeren er ruim driehonderd studenten uit China aan de Erasmus Universiteit.

RIVM

Het coronavirus zorgt voor veel onrust in China en de wereld. Het longvirus dook in december op in de Oost-Chinese miljoenenstad Wuhan. Na ruim zesduizend besmettingen zijn er in China meer dan 130 mensen aan overleden. De Chinese overheid heeft de vakantie rond het Chinees nieuwjaar verlengd en houdt de universiteiten in elk geval tot zondag gesloten.

De EUR houdt de situatie nauwlettend in de gaten om te kijken of ze in de toekomst wel maatregelen moet nemen. “De universiteit volgt de ontwikkelingen op de voet en volgt alle maatregelen die gecommuniceerd zijn door het RIVM”, schrijft de universiteit in een verklaring.

Longklachten? Neem contact op met de huisarts

Ook adviseert de universiteit studenten en medewerkers die naar China willen, de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Buitenlandse Zaken waarschuwt vooralsnog voor China alleen voor veiligheidsrisico’s. Voor de provincie Hubei – waar Wuhan de hoofdstad van is – geldt een strenger advies: alleen noodzakelijke reizen.

Het RIVM schrijft dat er ‘vooralsnog geen aanvullende maatregelen voor reizigers naar China nodig zijn’. “In het algemeen geldt het advies voor reizigers om markten met levende dieren te vermijden en om algemene hygiënemaatregelen te nemen. Mensen die uit de regio Wuhan komen en longklachten hebben kunnen telefonisch contact op nemen met de huisarts, geef dan ook aan wanneer je de regio Wuhan bezocht hebt.”

Reisadvies
Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor China op 27 januari 2020: voor de provincie Hubei geldt het advies om alleen noodzakelijke reizen te ondernemen. Beeld door: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het hoofd koel

Ook de andere universiteiten en hogescholen houden het hoofd vooralsnog koel. “Er valt weinig te melden”, zegt een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen tegen het Hoger Onderwijs Persbureau. “Onze uitwisselingsstudenten in China bevinden zich niet in de risicogebieden, dus op dit moment ondernemen we geen extra actie.”

Net als de EUR volgt de RUG volgt de adviezen van de RIVM. Ook de TU Delft, waar verreweg de meeste Chinese studenten studeren (in 2018 waren het er 641), en Wageningen Universiteit (met 505 Chinese studenten op de tweede plaats) stellen dat. Wel heeft laatstgenoemde instelling een reis van studenten naar de Chinese stad Dongguan met ten minste één maand uitgesteld. Ze doen daar mee aan een ontwerpwedstrijd.

De Universiteit Leiden heeft contact met dertien studenten die wel in China zijn, maar niet in Wuhan, zegt een woordvoerder. Er is een bericht op intranet geplaatst met veel gestelde vragen, zoals ‘moet ik mij zorgen maken over contact met studenten of medewerkers die net aangekomen zijn uit China?’ en ‘kunnen studenten en staf hun reisplannen naar China laten doorgaan?’

‘A-ziekte’

De Universiteit Leiden raadt reisplannen naar China af, net als de Universiteit van Amsterdam. Het UvA-bestuur kwam tot dit advies nadat haar partneruniversiteiten in China hadden besloten om hun deuren te sluiten.

Eerder deze week werden drie besmettingen van het coronavirus in Frankrijk vastgesteld, kort daarop volgde de eerste in Duitsland. Dinsdag zijn drie mensen in Nederland getest, maar zij bleken alle drie niet besmet te zijn.

Minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg heeft het virus als een zogenaamde ‘A-ziekte’ aangemerkt. Dit betekent dat zorgmedewerkers die vermoeden dat iemand is besmet dit direct moeten melden bij de GGD.

Aanvulling 12-2 Dat er momenteel geen studenten of medewerkers uit Wuhan op de Erasmus Universiteit zijn is onjuist. Die zijn er wel degelijk.