Er is geen landelijk overzicht van het aantal studenten dat ten prooi valt aan malafide aanbieders van kamers. Dat blijkt uit een schriftelijk antwoord van Van Veldhoven op Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving in Delta, het journalistieke platform van de TU Delft. Bij die universiteit kwamen sinds afgelopen zomer elf meldingen van buitenlandse studenten binnen over mogelijke oplichting op de woningmarkt.

Lokaal

De SP wilde ook weten hoe de minister denkt over een vergunningplicht voor verhuurders. Online platforms zoals Kamernet zouden dan oplichters zonder vergunning kunnen weren.

Maar de minister ziet daar niets in. Liever steunt ze lokale vergunningensystemen voor verhuurders, zodat gemeenten zelf kunnen bepalen welke aanpak het best past. Zo hebben verhuurders van kamers aan studenten in Groningen sinds vorig jaar een verhuurvergunning nodig.

Prooi

Wel start de minister later dit jaar zelf een voorlichtingscampagne om studenten te waarschuwen over malafide kamerverhuurders. Ook roept ze universiteiten en hogescholen op hun informatievoorziening te verbeteren. Zij zouden studenten beter moeten wijzen op signalen dat ze met een oplichter te maken hebben, en hen in contact moeten brengen met betrouwbare partijen. De TU Delft bijvoorbeeld heeft een aparte webpagina over kamerfraude.

De controle op mogelijke nepverhuurders ligt daarnaast ook bij de digitale platforms zelf. “Een site zoals Kamernet waarschuwt huurders over online oplichting en treft daar ook zelf maatregelen voor”, schrijft de minister.

Slinkse patronen

Vorig jaar deed Delta onderzoek naar de werkwijze van nepverhuurders onder Delftse studenten. Daarin zijn slinkse patronen te ontdekken. Vaak zitten de ‘verhuurders’ toevallig nét in het buitenland, waardoor bezichtiging van een woning niet mogelijk is. Ze zetten studenten onder druk om alvast enkele maanden huur of een torenhoge borgsom over te maken. Uiteindelijk blijkt de woning nep te zijn, of al bezet.

Ook in Groningen, Leiden en Rotterdam waren de afgelopen jaren oplichters actief op de studentenkamermarkt, bleek uit onderzoek van universiteitsbladen UKrant, Mare en EM.

em-woning-bedrog-rotterdam-tent bas van der schot woningnood

Onderdeel van de Special

De jacht op kameroplichters

Hoe opereren kameroplichters in Rotterdam? EM ging undercover bij de zwendelaars.