“Studenten zijn op zich geen bezwaar”, zegt bewoner Jack Bil tegen RTV Rijnmond, “maar wel als er op één stuk heel veel van dit soort panden komen te zitten.” Amsterdamse vastgoedondernemers hebben onlangs een derde pand in de straat opgekocht, om er dertien studentenkamers in te bouwen.

De groei aan studentenwoningen in de straat zorgt voor tegenstand van de buurtbewoners. Een aantal hiervan heeft zaterdag spandoeken opgehangen met teksten als ‘Gemeente, stop de verkamering door beleggers’ en ‘Onze Mathenesserweg is geen melkkoe’.

De meeste studenten zijn passanten die niet langer dan één of twee jaar in het pand wonen, zegt Leonie Verhoeven. “Ze zijn minder betrokken. Ze hebben een eigen ritme, terwijl wij in onze straat juist saamhorigheid en cohesie willen,” zegt ze over studenten.

Maas in de wet

Er zijn weinig mogelijkheden om de verkamering tegen te gaan. De vastgoedondernemers gebruik van een maas in de wet, zegt Bil. “Het wordt een woongroep genoemd en dan kunnen studenten er gewoon komen. Ze moeten dan wel een stichting oprichten en mogen geen sloten op de deuren van de kamers hebben.”

Volgens Bil zou de straat er baat bij hebben als de gemeente Rotterdam de regels aanpast en dat er een vergunningsplicht komt voor dit soort studentenpanden. Op die manier kan de gemeente kijken of er niet te veel van dit soort panden in de straat zitten.