Dinsdag werd Albanië getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Dit is de zwaarste beving in decennia. Zeker 650 mensen raakten gewond en 42 mensen zijn overleden. Vooral de havenstad Durrës werd zwaar getroffen door de beving. Daar zoeken de hulpverleners nog naar overlevenden in de ingestorte gebouwen.

Via haar familie en vrienden blijft Denisa op de hoogte van de situatie in haar geboortestad. “De hele stad ligt nu onder ruïnes. Veel gebouwen die niet zijn ingestort worden verklaard als onbewoonbaar”, vertelt ze. “Daarom zijn heel veel mensen nu dakloos.” De naschokken vinden nog geregeld plaats. “Gisteren was er weer een beving met een kracht van 5.3 op de schaal van Richter”, vervolgt Denisa. “Zelfs het kasteel in de oude stad is beschadigd door de aardbeving.”

Verhuisdozen op kantoor

Op het kantoor van studentenvereniging EESA staan momenteel tien verhuisdozen vol met kleren, toiletartikelen en dekens. “Met deze spullen hopen we dat overlevenden van de aardbeving in Durrës de winter door kunnen komen”, vertelt Denisa, die International Business Administration studeert. De twee verenigingen zamelen van alles in: winterkleren en -schoenen, zowel voor volwassenen als voor kinderen, dekens, toiletartikelen, luiers en maandverband. “Maar vooral ook geld, want het logistiekbedrijf heeft een maximaal gewicht aan spullen die wij kunnen versturen.”

Zelf naar Durrës

Tot nu toe hebben de studentenverenigingen bijna tweeduizend euro ingezameld. “We hadden niet gedacht dat het zo snel zou gaan”, vertelt Denisa. “De reactie is zo overweldigend, vooral als je beseft dat de donaties grotendeels van studenten komen.”

De verhuisdozen worden volgende week vrijdag opgehaald door het logistiekbedrijf Mission & Relief Logistics. Hoewel de spullen daar eerst worden ontvangen door een NGO, wil Denisa zelf zorgen dat alles goed terechtkomt. Half december vertrekt ze naar Durrës om vier weken vrijwilligerswerk te doen. “Wij willen de donaties niet zomaar aan een NGO geven want we vinden het belangrijk om te weten dat ze terechtkomen bij mensen die het echt nodig hebben”, aldus Denisa. “Omdat ik daar opgegroeid ben, is het voor mij heel persoonlijk. Ik voel me verantwoordelijk om dit zo goed mogelijk te doen.”

De verenigingen houden de donateurs op de hoogte over de ontwikkelingen via hun sociale media, zegt Denisa. “We willen graag laten zien, met foto’s bijvoorbeeld, dat hun donaties niet voor niets zijn.”

Geld doneren kan op de GoFundMe-pagina tot en met 10 december. Doneer je spullen, dan kan dat tot en met 5 december op het kantoor van EESA (PT-070) of Mozaik (PT-006) in het P-gebouw.