Het aantal psychisch ongezonde jongeren was in tien jaar tijd ‘zeer licht gestegen’, bleek uit cijfers van het CBS. Van 7 naar 8 procent. Dat staat haaks op de grote stroom berichten dat studenten vaker last hebben van angst, stress en somberheid. Het RIVM heeft daarom ook een vervolgonderzoek aangekondigd, maar dat duurde het ISO te lang. “Het aantal problematische klachten is echt hoog”, zegt ISO-voorzitter Kees Gillesse.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft gezegd maatregelen te willen nemen op basis van het nieuwe RIVM-onderzoek. Gillesse benadrukt dat hij het heel belangrijk vindt dat het RIVM aanvullend onderzoek doet. “Het verschijnt helaas pas eind volgend jaar.”

stress

Lees meer

RIVM: Oorzaken stress onder jongeren nog onduidelijk

Steeds meer jongeren zouden gebukt gaan onder stress en burn-outs. Maar of dat echt zo is…

Daarom stelde het ISO een rapport samen op basis van achttien eerdere studies naar studentenwelzijn. “Je moet voorzichtig zijn met een vergelijking van deze onderzoeken, maar er helemaal niets mee doen, dat is het andere uiterste. Als je de resultaten naast elkaar legt, dan geeft dat misschien geen representatief, maar wel een breed beeld van de problematiek. Uit onderzoek is gebleken dat studenten die lenen meer last hebben van stress dan studenten die niet lenen. En het probleem moet volgens ons snel worden aangepakt. Zie het als een tussenstap, in afwachting van het complete landelijke beeld.”

Werkdrukmonster depressie burnout burn-out studentenwelzijn

Onderdeel van de Special

Broedplaats voor burn-outs

Ondanks allerlei maatregelen, lijken problemen met mentale gezondheid alleen maar toe te…

Resultaten

Een derde van de ondervraagde studenten heeft last van klachten als concentratieproblemen, faalangst en depressie, zo staat in het ISO-rapport. “In een gemiddelde collegezaal zitten drie studenten die een serieus risico lopen op een burn-out. We sturen jongeren de arbeidsmarkt op terwijl ze al een burn-out hebben gehad”, vindt Gillese.

Het ISO doet ook enkele aanbevelingen. De wachttijden bij studentenpsychologen zijn op veel plekken nog te lang, stelt de studentenorganisatie. Ook doen ze nog een oproep aan de politiek: “We moeten niet alleen pleisters plakken, maar ook het systeem aanpakken om te voorkomen dat de problemen ontstaan.”