Voormalig ESE-decaan Philip Hans Franses nomineerde haar al ruim voordat bekend werd dat ze de Nobelprijs zou winnen, volgens Olivier Marie ‘omdat haar onderzoek daadwerkelijk levens redt’. Duflo’s onderzoek richt zich op het economische leven van de allerarmsten, met als doel sociaal beleid op te stellen en te evalueren. Een belangrijke bijdrage van Duflo aan de economische wetenschap is volgens Marie het gebruik van randomized controlled trials, een methode afkomstig uit de medische wetenschap. Duflo besteedde in haar toespraak veel aandacht aan de erfenis van Tinbergen voor haar onderzoeksveld.

Dies 2019 foto Ronald van den Heerik FAME award Liesbeth Noordergraaf (46)
Liesbeth Noordergraaf (l) overhandigt Dianne Bevelander (r) de FAME Athena Award tijdens de Dies in 2019. Beeld door: Ronald van den Heerik

Namens Female Academics Moving toward Equity (FAME) reikte Liesbeth Noordergraaf de jaarlijkse FAME Athena Award uit aan RSM-hoogleraar Dianne Bevelander. Bevelander is onder andere de oprichter en directeur van het Erasmus Centre for Women and Organisations. Ze zette ook het Women Empowering Women Kilimanjaro Leadership project op en de Women in Leadership Executive Open Programmes.

Dies 2019 foto Ronald van den Heerik Anne Gielen (33)
Hoogleraar Anne Gielen toont met een knipoog aan dat The Erasmian Way beter The Tinbergen Way had kunnen heten. Beeld door: Ronald van den Heerik

De Dies stond uiteraard in het teken van het vijftigjarige jubileum van de Nobelprijs voor Jan Tinbergen, die de prijs in 1969 kreeg voor zijn werk. Econoom Anne Gielen gaf een korte ‘cursus’ Jan Tinbergen voor beginners, waarbij haar conclusie was dat de lessen van Tinbergen misschien wel beter de waarden van de universiteit uitdragen dan The Erasmian Way.

Dies 2019 foto Ronald van den Heerik Wopke Hoekstra (31)
Minister van Financiën Wopke Hoekstra bij de Dies in 2019. Beeld door: Ronald van den Heerik

Minister van Financiën Wopke Hoekstra uitte in zijn toespraak zorgen over de ontwikkeling van de Nederlandse economie. “Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en algoritmes zullen leiden tot fundamentele veranderingen in hoe we werken en leven. Als je daarbij ziet dat Nederland relatief veel publieke uitgaves doet, een middelmatige economische groei vertoont en een vergrijsde bevolking heeft, dan ziet de toekomst er niet per se goed uit. Maar er liggen ook kansen: de exceptionele lage rente en onze triple A-rating hebben geleid tot de bizarre situatie dat ik als minister van Financiën geld verdien als ik geld leen. Zouden we daarom niet meer moeten investeren in onze mogelijkheden om op lange termijn geld te verdienen? Daarom willen we een investeringsfonds, om de economische groei op lange termijn te stimuleren. Daarbij richten we ons vooral op de belangrijkste factoren voor groei: innovatie, infrastructuur en menselijk kapitaal.”

Dies 2019 foto Ronald van den Heerik (13)
Tijdens de Dies kreeg ook Dani Rodrik het eredoctoraat. Beeld door: Ronald van den Heerik

Behalve Duflo kreeg ook Dani Rodrik een eredoctoraat overhandigd. De Harvard-professor ontving het doctoraat op voorspraak van hoogleraar Mansoob Murshed van het International Institute of Social Studies. Rodrik, hoogleraar International Political Economy, richt zich in zijn huidige onderzoek op werkgelegenheid en economische groei in zowel ontwikkelingslanden als landen met hoog ontwikkelde economieën.