Mathieu Polak, de huisbeiaardier van de universiteit, heeft een nieuwe compositie gemaakt voor de Dies Natalis. Omdat de Dies dit jaar in het teken staat van de Nobelprijs van de beroemde econoom Jan Tinbergen, componeerde Polak de Tinbergenvariaties.

“Eerst dacht ik bij Tinbergen aan iets met economie, maar daar weet ik eerlijk gezegd niets vanaf”, lacht Polak. “Maar je hebt wel een stuk van Bach, de Goldbergvariaties. En tin en gold hebben veel met elkaar te maken, dus ik heb die compositie erbij gepakt.”

Polak heeft de eerste vier maten van de Goldbergvariaties gebruikt. “Ik dacht toen: ‘hoe kan ik ervoor zorgen dat dit stuk ook van mij is?’”, vertelt hij. Dat heeft hij gedaan door een vijfachtste maat te kiezen. “Er moest ook naar mijn gevoel een pedaalsolo in”, vervolgt hij. Dat betekent dat je alleen maar met je voeten speelt, met je handen vrij.

De beiaardier zal vrijdagmiddag de Tinbergenvariaties voor de eerste keer bespelen om 14.45 uur, vlak voor de opening van de Dies. Ben je benieuwd hoe de compositie klinkt? Bekijk hier alvast de video:

https://www.youtube.com/watch?v=3Jyf6XndNzI&feature=youtu.be

Je bent niet expliciet akkoord gegaan met het plaatsen van cookies. Daarom kun je de ingesloten media, zoals Youtube-video’s en tweets, hier niet zien. Ga alsnog akkoord als je ze toch wilt zien. Lees meer op onze privacypagina.