Nee, zegt farmacoloog Marcel Bouvy van de Universiteit Utrecht in de Telegraaf. “Het is nooit aangetoond dat een pilletje helpt om je extra goed te kunnen concentreren. Zo’n wondermiddel bestaat niet”. Hij noemt het “dure onzin” en “kwakzalverij”.

De Voedsel-en Warenautoriteit gelooft ook niet in de magische werking van de pillen. Ze zouden zelfs schadelijk kunnen zijn als er te veel vitaminen, mineralen of kruiden inzitten. “We raden het af om studiepillen te slikken”, aldus de organisatie op haar website.

De makers van de studeerpillen geloven wel heilig in de werking ervan. Onderzoeken zouden aantonen dat de stoffen in de capsules werken. Maar als je gezond eet, krijg je deze stoffen volgens de Voedsel-en Warenautoriteit ook gewoon binnen. En een kop koffie (niet overdrijven) kan de concentratie ook verbeteren.