De EUR-studenten namen protestborden mee met teksten zoals ‘How Dare You?’, ‘Planet over Profit’ en ‘March now or swim later’ erop. “Die hebben we vanochtend bij de Hub gemaakt”, vertelt student Psychologie Daniela Monteiro.

Levendig en vastberaden

In totaal verzamelden ruim 25 duizend mensen zich vrijdag op de Koekamp in Den Haag voor een klimaatstaking. Het nationale protest is onderdeel van  internationale klimaatacties, bedoeld om de druk te verhogen op de VN-klimaattop in New York. Nederlandse actievoerders eisen daarnaast een ‘verantwoord klimaatbeleid’.

Monteiro noemt de stemming op de Koekamp ‘levendig’ en ‘vastberaden’. “Er liepen zelfs kinderen en baby’s mee”, vertelt ze. De demonstranten liepen langs het Binnenhof en op de Koekamp werden er speeches gegeven. Ook trad er een dj op.

Belangrijk en urgent

De studenten vonden het belangrijk om mee te doen aan de actie. “De klimaatverandering is een urgent probleem. Het heeft niet alleen maar invloed op de generatie van onze kleinkinderen, maar ook op onszelf”, zegt Zur. “De politiek en het bedrijfsleven vergeten dat de impact van de klimaatverandering al op de korte termijn te zien is. En het is desastreus.”

“Wat duurzaamheid betreft, zijn mensen geneigd om hun standpunt voor zich te houden”, beweert Zur. “Maar dat is juist wat we wel moeten doen; onze stem laten horen.” Het is bewezen dat protest een effectief middel is voor radicale veranderingen, meent de student Management of International Social Challenges (MISOC). “Want dat is wat we nodig hebben. We hebben niet eens tijd meer om doelen te stellen, we moeten ze namelijk al behalen.”

 

Bekijk hier de foto’s van de klimaatmars: