Het gaat om originele, handgemaakte tekeningen, bij toeval ontdekt tijdens een verhuizing van de redactie van EM. Redactieassistent en illustrator Esther Dijkstra vond ze in een verhuisdoos: “Die doos zat vol originele illustraties en spotprenten die in een periode van ruim 25 jaar in Quod Novum stonden, uit de tijd dat illustratoren hun werk nog persoonlijk op papier langs kwamen brengen bij de redactie.”

Prachtig beeld

Anne Clement, kunstadviseur van de universiteit en samensteller van de tentoonstelling was meteen enthousiast toen ze hoorde over de vondst: “De spotprenten zijn van enorm hoge kwaliteit en geven een prachtig beeld van hoe de universiteit was in die tijd.”

De tentoonstelling is thematisch ingedeeld. Zo is er bijvoorbeeld een wand met allemaal politieke tekeningen: ministers met bezuinigingsplannen waren een geliefd mikpunt van spot. Kunstenaar Luuk Bode maakte speciaal voor de tentoonstelling twee muurschilderingen die verwijzen naar Quod Novum en de sfeer van de rokerige redactieruimtes uit die tijd.

De expositie wordt op donderdag 19 september om 16.00 uur officieel geopend in de Erasmus Gallery, die te vinden is tussen de Theilhal en de Aula. Vanaf dat moment is daar ook Illustratum verkrijgbaar, een eenmalige uitgave van EM, geheel gewijd aan spotprenten en illustraties toen en nu.