Het wandelende collectieve geheugen van de EUR en projectleider Academisch Erfgoed, Cora Boele, legt het uit. Allereerst nog even een overzichtje voor wie nog niet weet welke letter bij welk gebouw hoort:

A-gebouw = Erasmus

B-gebouw = Bibliotheek

C-gebouw = Theil

D-gebouw = inmiddels gesloopt. Het waren dienstwoningen .

E-gebouw = Het E-gebouw

F-gebouw = Het F-gebouw

G-gebouw = Het G-gebouw

H-gebouw = Tinbergen

I-gebouw bestaat niet.

J-gebouw = Bayle

K-gebouw bestaat niet.

L-gebouw = Sanders

M-gebouw = Van der Goot

N-gebouw = van noodgebouw

O-gebouw bestaat niet.

P-gebouw = Het P-gebouw

Q-gebouw = Het Q-gebouw

R-gebouw bestaat niet.

S-gebouw = Sportgebouw

T-gebouw = Mandeville

U-gebouw = Hatta

V-gebouw = Het V-gebouw

W-gebouw = Beveiligingshokje bij de ingang

X-gebouw = Erasmus Paviljoen

Y-gebouw = Polak

Z-gebouw bestaat niet.

Jarenlang hadden de gebouwen op de campus geen naam. Bij de ingebruikname van Campus Woudestein in 1968 kregen de eerste gebouwen alleen een letter. De letters correspondeerden met de functie. In het A-gebouw zat de Administratie en de Aula, in C zaten de Collegezalen, in B de Bibliotheek, en in het S-gebouw zat het Sportcentrum. De H van het H-gebouw komt van ‘Hoogbouw’. Het plein tussen A, C en H werd aangeduid met ‘P’, van patio. Toen onder het plein kantoren werden aangelegd, vormden die samen het P-gebouw.

EURmeme_augustus
Beeld door: EURmemes

“Bij nieuwe gebouwen zijn ze verder gegaan met de letters die volgden”, vertelt Boele. Al moet ook zij toegeven dat er niet een duidelijke lijn in zit. Zo is het M-gebouw is ouder dan J. “Waarom dat zo gegaan is, is niet meer te achterhalen.”

En toen kwamen in 2012 de namen. De toenmalig rector magnificus Henk Schmidt kwam met het idee gebouwen namen te geven. Bij andere universiteiten was dit al gebruikelijk. De decanen van de faculteiten moesten gezamenlijk besluiten welke gebouwen een naam zouden krijgen, en ook welke naam . “De decaan van de Economische faculteit stond erop dat het gebouw waarin zijn faculteit was gevestigd, toen nog het H-gebouw, vernoemd zou worden naar Nobelprijswinnaar en econoom Jan Tinbergen.” Dus het H-gebouw werd het Tinbergengebouw, maar de kamernummers begonnen nog steeds met H. Vandaar dat de eerste letters van de namen niet overeenkomen met de letters van de gebouwen.

locaties Woudestein Campus met Gerard Frishert

Lees meer

Het koningstoilet en zeven andere geheimen uit de betonnen blokkendozen op de campus

Waarom heeft het Tinbergengebouw de letter ‘H’? Waarom zie je ook bij de gebouwen…

Lees 6 reacties