Bij Coconuts op het Stadhuisplein, ‘het tropische hart van Rotterdam’, krijgen de eerstejaars een salsaworkshop van de Erasmus Dance Society. “Sommigen doen heel fanatiek mee, met name wanneer ze in tweetallen moeten dansen, dat vinden veel mensen toch wel heel leuk”, zegt een van de instructrices terwijl ze de dansende paren goedkeurend bekijkt.

‘Multiculturele ervaring’

Eurekaweek 2019 – Rotterdam by Night 4 – Fabienne Hoogendoorn
‘Taco’ en ‘Döner’ Beeld door: Fabienne Hoogendoorn

Onder de tweetallen die fanatiek aan het dansen zijn, zijn een jongen met als achternaam Döner, en een meisje met als tweede naam Taco. Een grappig toeval waar ze vooral zelf hard om moeten lachen. Döner, half Turks, half Roemeens, bracht het afgelopen jaar in Amsterdam door. “Ik vind Amsterdam een geweldige stad, en ik ben ook een echte Ajax-fan. Maar ik moet zeggen dat de clubs hier in Rotterdam wel een stuk groter zijn, dat is wel prettig.”

Ook de Amerikaanse IBEB-student Julian kijkt zijn ogen uit hier in Rotterdam. Omdat hij nog geen 21 is, kan hij in Amerika niet uitgaan. Hij komt nu dan ook voor het eerst in een club. “Het is wel een cultuurshock. Normaal ben ik altijd om 12 uur thuis, terwijl je hier gewoon tot 5 uur uitgaat”, verteld Julian. “Ook is het leuk dat ze zo’n multiculturele ervaring aanbieden, daardoor zie je veel verschillende aspecten van het uitgaansleven hier.”

Karaoke

Eurekaweek 2019 – Rotterdam by Night 5 – Fabienne Hoogendoorn
Beeld door: Fabienne Hoogendoorn

Onderweg naar de volgende bestemming, Club Nora op de Coolsingel, is er nog even een pitstop bij de Albert Heijn. “Daar kun je immers goedkoper drinken halen”, lacht gids Vivian. Een tip voor het uitgaan waar de nieuwe studenten zeker blij van worden.

Bij binnenkomst zit de sfeer er goed in bij Nora. De karaoke is immers al begonnen, en iedereen gaat los op feestnummers. Voor de Nederlanders zijn dit Het is een nacht van Guus Meeuwis en Ik neem je mee van Gers Pardoel. En ook de internationals pakken de microfoon bij Africa van Toto, Baby one more time van Britney Spears, en natuurlijk ABBA.

Uit volle borst

Eurekaweek 2019 – Rotterdam by Night – Fabienne Hoogendoorn
Beeld door: Fabienne Hoogendoorn

Waar de Indonesische IBEB-student Axel er bij het salsadansen wat stilletjes bij zat, komt ook hij los bij de karaoke. Dat hij Bohemian Rhapsody van Queen uit volle borst meezingt, leidt tot grote hilariteit van zijn groepsgenoten. Zij kijken hem allemaal vol verbazing aan wanneer hij ineens enthousiast begint te zingen. “Het nachtleven in Rotterdam is heel levendig, en de muziek is heel goed”, verklaart hij zijn plotselinge uitspatting.

De twee Finse gidsen en IBA-studentes Jenni en Vivian zijn zeer te spreken over het avondprogramma. “Het is goed dat studenten verschillende dingen ervaren van alles wat het Rotterdamse nachtleven te bieden heeft. Zo krijgen ze meteen een goed beeld van wat er allemaal te doen is”, vertelt Vivian. Jenni knikt instemmend, en voegt toe: “Je krijgt nu ook de kans om dingen te doen die je normaal niet in je eentje zou doen, en je bent in goed gezelschap om alles te verkennen.”